Hírek

Fürödj sörben!

altAz aranyló nedűvel nem csak úgy okozhatunk magunknak örömet, ha legurítjuk a torkunkon, ugyanis kiváló bőr- és hajápoló szer.

 

A sörre gondolva, mindig az a kép villódzik a fejemben, hogy egy forró nyári napon ülök az árnyékot adó fák alatt, körülöttem a barátaim, és nézzük az elhaladó motorosokat az úton. Közben nagyot kortyolva a jéghideg italból, véletlenül mellé megy pár csepp, és az államon leszaladva, végig gördül a bőrömön.

 

 

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Itt a kulcsszó, a bőr… Ennyi ugyan még nem volt jótékony hatással, külsőleg „alkalmazva”, de számos jó kis recept létezik arra, hogyan tegyük szebbé a bőrünket a sörrel.

Hogy miért? A bőrünk az egyik legfontosabb szervünk, hiszen számos élettani feladatot lát el. Az elsődleges „védőpajzsunk”, mert a környezeti hatások először érik. A hőháztartásunkat szabályozza, valamint az anyagcserében vesz részt, vitaminokat, vizet, zsírt raktároz, közvetít.

A folyékony kenyér malátával, élesztővel és vitaminokkal dúsított. A sör B vitamin tartalma igazi áldás a bőrnek.

Például a B2, vagyis a riboflavin elősegíti a vörösvértestek képződését. Egyébként egy üveg sörben 0,1-0,7 mg található. Megőrzi a haj és a köröm egészségét, részt vesz a pajzsmirigy hormontermelésében.

A B3 vitamin, a niacin nélkülözhetetlen a sejtlégzésben részt vevő enzimek működéséhez. Emellett a szénhidrát, a fehérje, és a zsír anyagcseréjében is jelentős a szerepe, valamint a sejtek elektronszállításában, és a hemoglobin termelésében.

Nagyon értékes a B5, más néven pantoténsav, ami testünk minden sejtje számára fontos vitamin. Támogatja az immun- és az idegrendszert.

Emellett a sör tartalmaz még B6 (piridoxin), B9 (folsav), valamint H vitamint, más néven biotint.

A napi egy pohár sör fedezi a B vitamin szükséglet jelentős részét. Az már más kérdés, hogy van az a mondás, miszerint egy sör nem sör… A B vitamint nem tudja elraktározni a bőrünk, ezért lényeges, hogy naponta vigyük be a szervezetünkbe.

Most már, ha a komlóra gondolok, azt hiszem, egészen más fog eszembe jutni, mint a növény maga. Ugyanis, a komló-polifenolok (a lupulon és a humulon) megakadályozzák a kórokozó baktériumok szaporodását, így megóvnak bennünket egyes fertőzésektől, gombabetegségektől.

A sörfajták közül a búzasör fogyasztása a legajánlottabb, ha a fentiekből indulunk ki, ugyanis ez tartalmaz a legnagyobb százalékban gyulladáscsökkentő és vérképző B-vitaminokat.

Sokan érvelnek a sör ellen azzal, hogy hizlal. A bor pedig nem! Az tény, hogy a sörivók szeretik a zsíros ételeket, ha csak magamból indulok ki. Egy jó ebédet vétek nem leöblíteni egy sörrel. És az is igaz, hogy ha csak úgy iszogatjuk a nedűt, megéhezünk. Ezért nem árt mellé valamilyen sörkorcsolya. Mondjuk, az egyik kedvenc kocsmámban, a sör mellé mindig szoktunk rendelni sült krumplit csípős ketchuppal, majonézzel – ki melyiket szereti hozzá. Az, hogy kit hizlal a sör és kit nem… Nos, mindenki tudja a saját határait, de engem ez a tény sosem riasztott el az ivástól. A bort pedig egyszerűen nem szeretem, meg sem tudnám inni…

 

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük