CsajokTetkó a csajokon

Cukorkoponyák Halloween-ra

cukorkoponya-arcfestes1A mexikói Halottak Napja miatt elterjedt cukorkoponya tetoválás-, valamint arcfestés minták mára kedvelt, divatos viseletekké váltak.

 

 

Nem egy címlapon láttam már ilyen jellegű arcfestéssel ellátott hölgyeket, ugyanakkor előszeretettel készítik el otthon is az ügyesebb kezűek a cukorkoponyákat saját bőrükre.

Ez a minta annyira sokrétű, és tényleg csak a képzeletünk szabhat határt, hogy milyen színeket, kiegészítő motívumokat szeretnénk még hozzá (arcfestésnél/tetoválásnál) használni: rózsa, pókháló, szív, körömvirág és így tovább.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Általában a csajok jobban szeretik ezeket a tetoválásokat, mert igaz, hogy az alapjuk a koponya, de színesek, s egy szép női arcon pedig jól mutatnak.

Ennek az egésznek a gyökere a mexikói indián kultúrkörbe nyúlik vissza, ugyanis Mexikóban az El dia de los Muertos (Halottak Napja) egy színes kavalkád, családi ünneplés, ahol étellel-itallal várják az elhunyt hozzátartozóikat.

Úgy hiszik, a Túlvilágon újra egyesül az egész család, s a gyerekeket is arra ösztönzik, hogy ne féljenek a haláltól. Ezért kicsik és nagyok – általában – csontvázjelmezbe öltöznek, és így járják az utcákat.

Fontos még megemlíteni La Catrina-t, aki egy népi figura, díszes viseletbe öltöztetett csontváz. A hiedelmek szerint néha gyönyörű nő alajában jelenik meg, szórakozik, flörtöl, máskor csontváz, s bármikor elviheti a halandókat.

La Catrina eredetileg José Guadalupe Posada karikatúra-művész alkotása volt, Calavera de la Catrina címmel, melyet Mexikó felső társadalmi osztályának kifigurázásának céljából alkotott.

November 1-jén és 2-án kis házi oltárokat állítanak, melyek roskadoznak a gyertyáktól, virágoktól, füstölőktől, műanyag csontvázfiguráktól, s az elhunyt fényképe is ott található.

A nádcukorból, csokoládéból készült kis tárgyak is központi helyet foglalnak el, mint a jellegzetes calaveras de dulce, vagyis cukorkoponya.

A kis koponyák színesek, s ráírják az elhunyt, valamint az élő családtagok neveit, és az ünnep során megeszik őket. Így tisztelegnek halottaik és a Túlvilág hatalma előtt.

Elkészítik az elhunytak kedvenc ételeit, és vidáman esznek-isznak. Ha már az ivásról van szó, az oltárról a fahéjas, mézes, vaníliás csoki ital sem hiányozhat, valamint nemzeti italuk, a kék agavékaktuszból készült tequila.

Ez a népszokás 2003 óta a világ szellemi kulturális örökségének a része, s a magyar mexikói nagykövetségen is oltárt állítanak az ünnep tiszteletére.

Forrás: Wikipédia, HVG

calavera-de-la-catrina-jose-guadalupe-posadacukorkoponya-tetovalascukorkoponyamexico-halottak-napja-oltarmexico-halottak-napja

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük