Hírek

Emlék a Gyóni betonnak

gyoni beton 358Dabas Város Önkormányzata és a Fóti Motorbarátok Köre még tavaly elhatározta, hogy 2009-ben megemlékezik arról, hogy 75 évvel ezelőtt a város fejlődésében meghatározó fejlődést hozó országos főút (a jelenlegi 5-ös főút) került átadásra és egyúttal a hazai és nemzetközi sport történelemben Gyóni Beton néven ismertté vált útszakaszon megvalósított sebességi világrekordoknak is emléket állít. Különös tekintettel az egyik itt meghalt versenyzőre.

1937-ben, a közkedvelt rekorder, az angol Eric Fernihough sikeresen állította fel az akkori világrekordot szóló motorral (273,3 km/óra) és oldalkocsival (220,5 km/ó) is. Sajnos egy évvel később ezen az útszakaszon halálos baleset érte. Dabas Város Önkormányzata az ő emlékét szeretné megörökíteni egy domborművel, amelynek elkészítésével Varga László ócsai szobrászművészt bízta meg.

 

A helybéli lakosság megőrizte emlékeiben azokat az időket és még elég sokan élnek is azok közül akik, gyerekként élték meg a rekordkísérleteket, sőt a balesetre is emlékeznek. Így a pálya megépítése és működése fontos mérföldkőnek számított nem csak Dabas és Gyón, hanem a nemzetközi és a magyar motor- és autósport fejlődésében is.

 

Az útszakaszt 1934-ben maga Horthy Miklós kormányzó avatta fel a nemzetközi és hazai sajtó érdeklődése közepette. Ennek ellenére vagy pontosabban éppen ezért a háború után a rendszerváltozásig nem volt lehetőség a város ezen fejlődési szakaszának emlékét ápolni…

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük