HírekMotorokMotorozás

Bruce Springsteen ittasan motorozott – VIDEÓVAL!

Bruce Springsteen TriumphEgy hete már attól hangos a világsajtó, hogy a The Boss néven is ismert, 71 éves énekes részegen vezette Triumph motorkerékpárját – még novemberben.

Úgy tűnik, a 2021. február 6-7-i Super Bowl hétvégének kellett a reklám, ugyanis csak most vette szárnyára a sajtó Bruce Springsteen ittas vezetésről szóló vádját. Az eset ráadásul azért is furcsa, mert egyesek szerint a vád jogtalan, így van min csámcsogni. Mindenesetre a Jeep a hírre hivatkozva levette Super Bowl reklámját, amelyben a sztár játssza a főszerepet.

A hírek szerint Springsteen véralkohol-tartalma 0,02 volt, amikor a rendőr megállította piros-ezüst Triumph motorkerékpárján novemberben és ittas vezetésért előállították. Az érték azonban messze elmarad a New Jersey-ben megengedett 0,08-as véralkoholszint határértéktől.

Felmerül tehát a kérdés, hogy akkor mégis miért állították elő?

Springsteen az eset után tovább élte az életét, mint ha mi sem történt volna. Azonban nemrég nyilvánosságra került az elfogó rendőrtiszt teljes nyilatkozata az esetről. Ebbőr az derül ki, hogy a gyalogos járőr látta, amint egy férfi (mint később kiderült Bruce Springsteen volt az) megiszik egy tequilát majd motorra száll. Amikor odament hozzá, hogy közölje, hogy ebben a városban, Sandy Hookban tilos alkoholt fogyasztani. Bruce azt mondta, hogy ő mindenképp el fog hajtani a motoron.

A 750 ml-es tequilás üveg, amiből az énekes korábban ivott teljesen üres volt, pedig azt állította, hogy az utóbbi 20 percben mindössze 2 adag tequilát ivott meg. A szemei üvegesek voltak és erősen alkohol szaga volt.

Bruce Springsteen Harley-ján motoroztat

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Ezután a rendőr elvégeztette vele a sztenderdizált józansági tesztet – amit az amerikai filmekből ismerhetünk – amin Springsteen csúnyán megbukott.

Standardized Field Sobriety Test (SFST) – Szenderdizált terepen végzendő józansági teszt

  1. Vízszintes tekintetű nystagmus (HGN) teszt: A vízszintes tekintetű nystagmus a szemgolyó önkéntelen rángatózása, amely akkor fordul elő, amikor a szem oldalra néz. Normális körülmények között a nystagmus akkor fordul elő, amikor a szemeket nagy perifériás szögben forgatják. Azonban, ha az embert károsítja az alkohol, a nystagmus eltúlzott, és kisebb szögekben is előfordulhat. Az alkoholos befolyásoltság alatt álló egyéneknek gyakran nehézségei vannak a mozgó tárgyak zökkenőmentes követésével is. A HGN teszt során a tiszt hat tünetet figyel meg a gyanúsított szemén, miközben a gyanúsított egy lassan mozgó tárgyat, például tollat ​​vagy kis zseblámpát követ, vízszintesen a szemével. Egy 1998-as validációs tanulmány megállapította, hogy ez a teszt lehetővé teszi az alanyok körülbelül 88 százalékának megfelelő besorolását. A HGN jelezheti rohamok, fenciklidin, különféle inhalálószerek, barbiturátok és más depresszánsok fogyasztását is.
  2. A járás-fordulás teszt során az alanyt kilenc lépés megtételére utasítják egyenes vonal mentén. A lépések megtétele után a gyanúsítottnak egyik irányba meg kell fordulnia, és ugyanúgy vissza kell térnie a kiindulási ponthoz. A vizsgáztató 8 tünetet figyel, többek között, hogy a gyanúsított képes-e egyensúlyt tartani az utasítások hallgatása közben, sétálás közben megáll-e az egyensúly helyreállítása érdekében, karokkal egyensúlyoz-e, letér-e a vonalról, helytelen számú lépést tesz meg, vagy nem megfelelő irányban fordul. Egy 1998-as validálási tanulmány kimutatta, hogy azoknak az egyéneknek a 79 százaléka, akiknek a teszt során két vagy több mutató esetében hibáznak, a BAC értéke 0,08 vagy annál nagyobb.
  3. Az egy lábon állás teszt során az alany azt az utasítást kapja, hogy álljon egy lábon, a másik lábát körülbelül hat hüvelyknyire (kb. 15 cm) emelje el a talajtól, és számoljon hangosan ezertől (ezeregy, ezerkettő stb.), amíg meg nem állítják. A tiszt 30 másodpercig méri az időt. Ennél a tesztnél négy mutató keresnek: kilengés egyensúlyozás közben, a karok használata az egyensúly érdekében, ugrálás az egyensúly fenntartása érdekében és a láb letétele. Egy 1998-ban végzett validációs tanulmány kimutatta, hogy azok a személyeknek a 83 százaléka, akiknek a teszt során két vagy több ilyen mutatója van, 0,10-nél nagyobb BAC-értékkel rendelkeznek.

A vízszintes tekintetű nystagmus teszten Springsteen hatból négy tünetet produkált és láthatóan ide-oda ringott. A séta és fordulás teszten nyolcból öt nyomot fedezett fel a rendőr, ráadásul a láthatóan nem szomjas énekes 18 helyett 45 lépést tett meg és azt sem sikerült egyenes vonalban. Az előzetes lélegzetvizsgálaton nem volt hajlandó mintát adni sem.

Ha mindez, amit a rendőr elmondott igaz – és miért ne lenne az – a 0,02-es véralkoholszint mérése jóval az előállítás után történhetett, és ez alapján jogtalan az énekes büntetése New Jersey-ben. Azonban a Jeep reklámban természetesen egy terepjárót vezet, ami nem vet túl jó fényt a márkára, ezért is vették le a hirdetést.

Még arra lennék kíváncsi, hogy ilyen esetben vissza kell-e fizetnie az énekesnek a reklámszereplésért kapott gázsit, vagy betudják a dolgot annak, hogy a legjobb reklám a rossz reklám.

 

Címlapkép: YouTube

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük