HírekKultúraMotoros zene

Beatrice – a női együttes

altNéhány csaj elhatározásaként született meg a zenekar, ami azóta szép karriert futott be, immár férfi tagokkal véglegesítve.

Még csak 1969-et írtunk, amikor pár merész zenész lány elhatározta, hogy ők bizony bandát alapítanak – méghozzá beatformációt.

A hatvanas években kezdett elterjedni a beat stílus, ami a dzsesszel szembefordult, bár azért abból is merített. A népzenei elemekkel tarkított, szórakoztató irányzat jellegzetessége az ütemek elejének hangsúlyozása (beat), a pengetős hangszerek előtérbe kerülése volt. Valamint fokozódott a szöveg- és énekhangok szerepe.

A névválasztásnál figyeltek arra, hogy szerepeljen benne a beat szó és valami csajos is legyen. Sikerült!

Az első felállásban Csuka Mónika énekelt, gitározott, Nagy Katalin volt a billentyűs, Hamar Krisztina basszusgitározott és Csuka Mária dobolt. Érdekesség, hogy egy ideig a diszkókirálynő Szűcs Judith is játszott a zenekarban orgonán.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A lánycsapat az akkoriban befutott Rangers banda segítségét kérte az induláshoz, amit meg is kapott. Novai Gábor segített például a névalkotásban.

Jó kapcsolatot ápoltak a Gemini zenekarral. Csuka Máriát Bardóczi Gyula tanította dobolni.

1970-ben állandó klubbal büszkélkedhettek a kőbányai Telefongyárban. Főleg feldolgozásokat játszottak: Jimi Hendrix, Deep Purple, Shocking Blue, Middle Of The Road.

A csajok sokszor miniszoknyában léptek fel a férfiak nagy örömére. Akkortájt ez lázadásnak számított a közerkölcs szempontjából.

1971-ben jelentős változás történt az együttesben, ugyanis Nagy Feró nemhogy feleségül vette Csuka Mónikát, még az év végén a Beatrice énekese lett.

Lassan kezdtek kikopni a csajok a bandából. Nagy Kati a Tűzkerék, míg Csuka Mária a Vadmacskák tagja lett. 1972-ben érkezett Bencsik Sándor gitárosnak, majd Temesvári András basszernak, Barile Pasquale dobosnak és Nagy Károly billentyűsnek. Nemsokára Bencsik távozott a zenekarból, őt Gáti Zoltán követte. Nagy Károly után pedig billentyűs nélkül zenéltek tovább.

Nem voltak saját számai a Beatricének akkoriban, ezért Sweet, Suzi Quatro, Mud, Gary Glitter és egyéb glam rock stílusú számokkal örvendeztették meg a közönséget. Feró stílusa pedig kezdett a banda egyedi bélyegévé válni.

A változatosság kedvéért, 1974 nyarán szintén új felállással debütált a zenekar. Cziránku Sándor gitározott, Temesvári Péter dobolt, Csuka Mónika pedig az ének mellett basszusgitáron játszott.

Ekkor már saját szerzeményekkel is előálltak, glam rock stílusban. Elkészültek az első demófelvételeik. A Csuka Mónika által énekelt Csak egy szó című dalt a Magyar Rádió is játszotta. Sajnos saját lemezük még nem jelent meg.

1977-ben a Beatrice már diszkó zenekarként funkcionált, a nagyobb siker reményében. Csuka Mónika pedig a Mikrolied nevű vokáltrió tagja lett. Természetesen a két együttes próbált összedolgozni, közös nagylemezben gondolkodtak, de nem sikerült végül a terveket valóra váltani, és a Beatrice átmenetileg feloszlott.

Az alapító hölgyekre visszatérve, a jövő nemzedékét is támogatva, Csuka Mónika énekes iskolával büszkélkedhet, míg Csuka Márai egy lemezstúdióval. Hasznos, eseménydús pályát tudhatnak maguk mögött a lányok, akiknek szólólemezeik is jelentek meg.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Rácz Edina

A tanítóképző főiskola elvégzése és a Nők Lapjánál töltött gyakornoki év után 2010-2019 között volt a Csajokamotoron.hu újságírója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük