HírekMotorokMotorozás

Az október több balesetet hozhat!

eso kod utOktóber első hete megmutatta azt a tipikusan őszi, veszélyes időjárást, ami fokozott figyelmet kíván minden vezetőtől. Eső és köd – mire figyeljünk?

Sok motoros még nem teszi le a gépét a valódi ősz beköszöntével sem, hanem korán reggel motorral jár dolgozni, és késő délután, amikor vége van a munkaidőnek, a szürkületben jár haza.

A Groupama Biztosító közleménye szerint az őszi átállás időszakában jóval több veszélyes közlekedési helyzet alakulhat ki, mint egyébként, ezért az autósoknak, motorosoknak egyaránt jobban kell figyelniük.

Kőrös András, a Groupama Tanpálya vezetéstechnikai instruktora szerint:  „A köd és a csapadék megszokott jelenség, azonban kevesen veszik figyelembe a sebesség, vagy a megfelelő követési távolság megválasztásakor.

A hajnali és esti sötét még kevésbé tudatosul az emberekben, nem érzik potenciális veszélyforrásnak. Pedig olyannyira megnehezíti az észlelés és felismerés folyamatát, hogy az ember reakcióideje akár másfélszeresére is megnőhet.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Mindez féktávolságban mérve akár több tíz métert is jelenthet, amely a vezető cselekvési lehetőségeit is befolyásolja” − emeli ki az oktató.

“A másik gyakori hibaforrás az őszi hajnali köd által okozott „vakság”. Óriási tévhit, hogy az első lámpák reflektorfénye, vagy a ködlámpa megoldást jelent erre, ugyanis nagyon rövid látótávolságot adnak csak. A köd apró vízcseppek sokaságából áll, amelyek görbe felületéről visszacsapódik a fény.

Ezért láthatunk vezetőként gyakran magunk előtt tejfehér falat, amely miatt a látótávolság még tovább romlik. Ennek oka, hogy a ködlámpa fénye által bevilágított teljes úthossz mindössze 8-10 méter, a normál tompított fénynyaláb alig negyede-ötöde. A sebesség csökkentése és a nagyobb figyelem ilyenkor józanabb döntést jelenthet – magyarázza a leggyakoribb hibákat a szakértő.”

Érdemes a hét napjaira is figyelemmel lenni

“A Groupama Biztosító idei és elmúlt évi adatai azt mutatják, hogy a gépjárműbiztosítási kárbejelentések többsége a munkanapokon történt balesetek miatt érkezik, ezen belül is a hétfői és a pénteki adatok mutatnak kiugró értékeket” – mondta el dr. Máhig Attila, a Groupama Biztosító szolgáltatási ügyvezető igazgatója.

“A tapasztalatok alapján a legtöbb balesetet a sebesség túllépése, a gondatlan sávváltás és kanyarodás okozza, amelyek tovább növelik a balesetek kockázatát a rosszabb látási viszonyok, csúszós utak és sűrű köd mellett. A hajnali és reggeli órák során láthatóan számos körülményre kell figyelnie az autósnak, amelyek önmagukban is komoly veszélyeket rejtenek, így vezessünk körültekintőbben, a hét első és utolsó munkanapján pedig még inkább!”

Autósok, motorosok, figyeljetek oda egymásra még jobban!

Forrás: Groupama Biztosító sajtóközlemény

Fotó: autonavigator.hu

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük