HírekMotorokMotorozás

Augusztus 2. – A Túllövés napja 2023-ban

A túllövés napja 2023 augustus 2.2023-ban augusztus 2. a Túllövés napja (Earth Overshoot Day), a legfrissebb National Footprint and Biocapacity Accounts beszámoló szerint. A Túllövés napja minden évben azt a dátumot jelöli, ameddig az emberiség elhasználja az adott évben felhasználható erőforrás keretet.

Ez a dátum évről-évre változik (az utóbbi három évben: 2022.07.28., 2021.07.29., 2020.08.22.) – a világjárvány alatt tapasztalható kitolódás után újra korábbi dátumokra tehető. A Túllövés napjának tavalyi dátumhoz képest 5 nappal való kitolódása nem tekinthető igazán jó hírnek, mivel a valódi javulás kevesebb, mint 1 nap. A fennmaradó 4 nap a továbbfejlesztett adatbázisoknak a legfrissebb számításba történő integrálásából ered. Magyarul: a módszer újratervezése történt ezévben és ebből adódik a Túllövés napjának kitolódása, nem a helyzet valódi javulásából.

A FoDaFo (Footprint Data Foundation, kanadai szervezet) és a kanadai York University által karbantartott és továbbfejlesztett National Footprint and Biocapacity Accounts megbízható, átlátható eredményeket ad, beleértve a Túllövés napja dátumát is.

Az elmúlt öt évben a tendencia ellaposodott. Nehéz megállapítani, hogy ez a gazdasági lassulás vagy a szándékos szén-dioxid csökkentési erőfeszítések következménye. A túllövés azaz a túlfogyasztás csökkentése azonban még mindig túlságosan lassú. Ahhoz, hogy az ENSZ és az IPCC által kitűzött karbon kibocsátási célt – 2010-hez képest 43%-os szén-dioxid kibocsátás csökkentés elérése 2030-ra – elérjük, a Globális Túllövés Napját a következő hét évben évente 19 nappal kellene hátrébb tolni.

A túllövés napja 2023 augustus 2.

A Global Footprint Network vezérigazgatója, Steven Tebbe arra figyelmeztet, hogy „a tartós túllövés egyre szembetűnőbb tüneteket okoz, beleértve a szokatlan hőhullámokat, erdőtüzeket, aszályokat és árvizeket, amelyek veszélyeztethetik az élelmiszertermelést. Emiatt kiemelkedően fontos a városoknak, országoknak és gazdasági társaságoknak hogy saját erőforrás-biztonságukat növeljék. Ebből a világ is profitálna.”

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

„Itthon nekünk is van mit visszavennünk a fogyasztásunkból. Magyarországon a Túllövés napja idén május 30-án volt, ami két hónappal korábbi dátum, mint a globális Túllövés napja” – tette hozzá Herner Katalin, a KÖVET Egyesület ügyvezető igazgatója. – „Mindenkit arra bíztatunk, hogy számolja ki saját ökológiai lábnyomát! Azon tudunk változtatni, amit figyelünk, mérünk. Csökkentsük a fogyasztásunkat, csökkentsük ökológiai lábnyomunkat! A vállalatokat arra buzdítjuk, hogy számolják ki karbonlábnyomukat, azonosítsák a beavatkozási pontokat, végső soron csökkentsék működésük környezeti hatásait!”

A túllövés napja 2023 augustus 2.

Az ökológiai túllövés visszafordítását és a biológiai regeneráció támogatását célzó megoldások már rendelkezésre állnak. A Power of Possibility platformon a technológiák, stratégiák, közpolitikák, valamint a civil és tudományos kezdeményezések, eredmények és jó gyakorlatok érhetőek el.

Egyszerű változtatások is segítenének, hogy jelentősen kitoljuk a Globális Túllövés Napját (#MoveTheDate): A alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamosenergia-források használatának 39%-ról 75%-ra történő növelése 26 nappal, az élelmiszer-pazarlás felére csökkentése 13 nappal, a fák közötti köztesnövény-termesztés pedig 2 nappal tolná ki a Túllövés Napját.

A végső cél a december 31!

 

Címlapkép: binaryproject

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük