fbpx

Aratási szezon van, figyeljünk a traktorokra és más mezőgazdasági gépekre

Halálos motorbaleset DunaföldvárnálSebességi korlátok 
és behajtási tilalom

Ezen járművek közúton előírt maximális sebességét és behajtási tilalmát az 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet (KRESZ rendelet) szabályozza. Ez alapján lassú járművel és lassú járműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel maximum 25 km/h sebességgel lehet közlekedni. A mezőgazdasági vontatóval valamint mezőgazdasági vontatóból és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel 40 km/h sebességgel. Abban az esetben, ha a mezőgazdasági vontató után kapcsolt pótkocsi lassú járműként van vizsgáztatva, akkor a mezőgazdasági jármű maximális sebessége 25 km/h lehet. Ha két pótkocsi van utána kapcsolva és ebből az egyik lassú járműnek van vizsgáztatva, akkor szintén a maximális sebesség 25 km/h.

Azonban van olyan eset, amikor a KRESZ – 14§ (13/a) bekezdés – a mezőgazdasági vontatókra és a lassú járművekre vonatkozó tilalmakra a kivételt tesz. Abban az esetben, ha a munkavégzés helyének megközelítése érdekében ez elkerülhetetlen, vagy egyéb útvonal választása 50%-ot meghaladó mértékű útvonal-hosszabbodást jelent, amennyiben a behajtás a személy és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti és a forgalmat lényegesen nem akadályozza, mezőgazdasági tevékenység végzése érdekében a tilalom ellenére is be lehet hajtani az adott útszakaszra.”

Mit tehetnek a motorosok?

A lényeg az, hogy vigyázzunk magunkra. Időnként történik ilyen baleset, amikor a mezőgazdasági járműbe, traktorba vagy más vontatmányba száll bele a motoros és ilyenkor sajnos ő húzza a rövidebbet. Mindig számítanunk kell a váratlan eseményekre, és az nem indok, hogy ez a traktor meg mit keresett ott.

Ahogy a motoros is csak annyival mehetne, amennyi a  megengedett maximális sebesség azon az útszakaszon, a traktoros is csak azokkal a feltételekkel hajthatna fel a földekről a főútra, amelyek fentebb le vannak írva. Emberek vagyunk, hibázunk, megszegjük a szabályokat.

Te csak azzal tudod megelőzi a bajt, ha nem te vagy a szabályszegő. Akkor legalább a baleset esélyének 50%-át kiküszöbölted.

 

Forrás, Fotó: MTI/Donka Ferenc

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE Budapest Média Intézetében Kommunikáció és PR szakon, diplomamunkámat a Magyarországon kapható motorkerékpármárkák image és a vásárlói attitűdök címmel írtam. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 szavazás
A cikk értékelése
Feliratkozás
Értesítés
guest
0 hozzászólás
Inline visszajelzések
Összes hozzászólás
0
Kíváncsiak vagyunk a véleményedre. Szólj hozzá!x
()
x