fbpx

A védő harang – guardian bell – legendája

Motoros őrharang

Talán te is láttál már motorkerékpáron ilyen pici harangot, és elgondolkodtál rajta, hogy miért is van ott. De az is lehet, hogy sosem láttál még ilyet, mert a motor vázának a legalacsonyabb pontjára kell fellógatni, hogy hatásos legyen. De miért is?

A legenda szerint egy öreg motoros, aki ajándékokat szállított, összefutott az “Út gonosz szellemeivel”. Ezek olyan manók, akik szeretik akadályozni a motorosokat az úton, és a motorkerékpár vázába kapaszkodnak, így utaznak. Útközben apró károkat okoznak a motorban, mint pl. olaj- vagy benzinszivárgás, csavarok meglazítása, vezetékek elszakítása és sok más apró bosszúság.

A motoros, felismerve a gonosz manókat, megragadta néhány játékát, amit szállított, és elkezdte őket dobálni. Kétségbeesetten próbált megszabadulni a kis rosszcsontoktól. Látva azonban, hogy nem adják fel, és tovább kapaszkodnak a motorba, megragadott egy csengőt, és azt remélve, hogy megijeszti őket, amilyen hangosan csak tudta, rázni kezdte a csengettyűt.

Aznap este két másik motoros, hallva a csengő hangját, megérezte, hogy valaki bajban van. Motorra szálltak, hogy megnézzék, mi történik. Amikor elérték azt a helyet, ahonnan a hang érkezett, meglátták az út szélén a motorost és a motorkerékpárra felkapaszkodni készülő manókat.

A testvériség érzéséből fakadóan a motorosok beavatkoztak, elkergették a manókat és segítettek motoros társuknak. Hálája jeléül a motoros úgy döntött, hogy mindkét motoros motorjára felakaszt egy kis harangot egy bőrszalaggal, hogy megvédje őket is, ahogy magát is sikerült megvédenie a kis harang segítségével.

Tudod, mikor és miért épült a legendás 66-os út?

Hogy kell használni a csengőt?

A csengettyűket a motor földhöz legközelebbi részéhez kötötte, így a koboldok jól láthatják és hallhatják, és ebből tudni fogják, hogy ezt a motorost más testvérek védik, így jobb, ha távol tartják magukat ettől a motorkerékpártól.

A hagyomány szerint az őrharangot egy barát, lehetőleg egy motoros barát ajándékozza, így a jótékony hatása mellett mindig emlékeztetni fog minket arra, hogy van olyan motoros barátunk, aki törődik velünk. Minden alkalommal, amikor a csengőre nézünk vagy meghalljuk a hangját, a barátunkra emlékszünk majd, így nem történhet semmi bajunk az úton.

Válogass a CsamShop-ban a védőharangok között!

0
Ismerted már ezt a legendát? Adtál már valakinek ilyen őrharangot vagy kapál már ilyet?x

 

Fotó: badgeboy.nl

CsamShop motoros pólók 2023 május

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

5 2 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
1 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Vidék
2020 december 26. 14:05

Ez jó! Jó tudni ilyeneket! Majd bevetem a Jawa-manók ellen 😉

1
0
Would love your thoughts, please comment.x