fbpx

A sokkoló közlekedésbiztonsági videók épp az ellenkező hatást érik el

Sokkoló közlekedésbiztonsági videókHa a hatóságok azt akarják, hogy a fiatal motorkerékpárosok biztonságosabban közlekedjenek, akkor fel kell függeszteniük az ijesztő balesetmegelőzési hirdetéseiket. Ehelyett a célközönséghez hasonló, fiatalokat kell alkalmazniuk a közúti biztonsággal kapcsolatos pozitív üzenetek hatékonyságának növeléséhez.

Többek között ez az egyik érdekes eredménye a Dr. Yaniv Hanoch, a Southamptoni Egyetem kockázatkezelési docensének a Science Direct-ben megjelent tanulmányának. Azt mondja, hogy a véres közúti baleseteket bemutató sokkoló hirdetéseknek alig van hatása, ráadásul az is csak rövid ideig tart.

Ehelyett talán nagyobb eredményeket érnének el a balesetmegelőzésben, ha olyan példaképeket vonnának be a kampányokba, mint például a kétszeres MotoGP győztes és korábban az Év fiatal ausztrálja címet is elnyerő Casey Stoner, vagy talán a Dakar Rally kétszeres bajnoka, Toby Price, aki jelenleg Szaúd-Arábiában küzd a harmadik címéért

Dr. Hanoch tanulmánya azt találta, hogy a felnőttek által vezetett és a fiatalok által vezetett közúti közlekedésbiztonsági oktatás egyaránt hatékony volt, de a fiatalok jobban kedvelik, ha a közlekedésbiztonsági oktatást magukhoz hasonló fiatalok tartják.

Az elmúlt években a motorosokat célzó ausztrál közlekedésbiztonsági kampányok sokkal inkább edukációs jellegűvé váltak, és kezdenek visszaszorulni a sokkoló megjelenések.

Dr. Hanoch 800, 16–20 éves diákot tesztelt kérdőívekkel kortársaik valamint szakértők által vezetett közlekedésbiztonsági oktatás előtt és után. Adatai a kockázatos vezetési magatartáshoz való hozzáállás javulását mutatták közvetlenül a beavatkozás után és három hónappal később. Ezek a változások különösen a nők körében mutatkoztak meg.

Ami a nyomon követést illeti, mindkettő hatékonyan javította a kockázatos vezetéshez való hozzáállást. Ugyanakkor a társak által vezetett eseményt részesítették előnyben a résztvevők a szakértők által vezetett nyomon követéshez képest.

Dr. Hanoch 146 fiatal sofőr kockázatvállalási magatartását is tanulmányozta, de az eredmények azokra a fiatal motorosokra is vonatkozhatnak, akik bármely korcsoportban a legmagasabb arányban szenvedtek közúti balesetet és halálos motorbalesetet.

A csoport felének pozitív közlekedésbiztonsági videót mutatott, míg a másik fele olyan videót látott, amelynek célja az összeomlástól való félelem keltése. Ezután a résztvevőknek ki kellett tölteniük egy közúti kockázatvállalásról szóló kérdőívét.

A második teszt során videókat néztek meg olyan helyzetekről, amikor a motorosoknak döntéseket kellett hozniuk kockázatos helyzetekben. A tanulmány azt is tesztelte, hogy jelent-e különbséget az eredményben, ha a videókat virtuális valóság szemüvegen keresztül nézik meg.

Az eredmények azt mutatják, hogy a pozitív videók csökkentették a kockázatos vezetést, és még nagyobb hatásuk volt VR-ben, míg a félelemkeltő film megnövekedett kockázathoz vezetett, amikor VR-ben mutatták be.

 

Forrás: Motorbike Writer

CsamShop motoros pólók 2023 május

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x