KiemeltKultúraMotoros történelem

A motorozás úttörői – motoros nők az 1900-as évek elején

Avis és Effie Hotchkiss – anya és lánya

Lassan a végéhez érkezik a motoros nők hónapja, amit a világ minden részén számos programmal ünnepeltek a csajok.

Fontos azonban, hogy visszatekintsünk kicsit azokra a nőkre, akik már a motorozás hajnalán is nyeregbe pattantak, dacolva a kor szabályrendszerével. A nőket az 1900-as évek elején ugyanis csak akkor látták szívesen egy motoron, ha reklámozni kellett azt.

Avis és Effie Hotchkiss – anya és lánya – egy háromsebességes, oldalkocsival felszerelt motorral szelte át Amerikát. Effie vezette a motort, édesanyja pedig az oldalkocsiban ülve utazta végig a túrát. Ők akkoriban így nyilatkoztak az útról: „alaposan be akartuk járni Amerikát, és úgy láttam, az anyámmal közös útra egy háromsebességes, oldalkocsis motor lesz a legmegfelelőbb.”

amotorozasuttoroi2

Dorothy „Dot” Robinson és a Motor Maids szoros kapcsolatban állnak egymással. A csak hölgyekből álló klub terjeszkedéséből aktívan kivette a részét, és közel 25 évig volt a csajok első, választott elnöke.

Dot már pólyás korában is motorozott, igaz, akkor még csak édesanyja ölében ült az oldalkocsiban. Apja Harley kereskedő volt, így érthető, hogy Dot világéletében vonzódott a motorokhoz, különösen a Harleykhoz. A szerelmet is a motorok hozták meg neki.

Apja kereskedésében ismerkedett össze későbbi férjével, Earl Robinsonnal, aki szintén egy Harley kereskedés tulaja volt. A klubélet ápolása mellett hétvégenként a Nagy-Tavakat járta teljesítménytúrák keretében. A II. Világháború alatt nő létére motoros futárként dolgozott.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book
Bessie Strinfield

Bessie Stringfield, egy afroamerikai hölgy szintén Amerika átszelésével írta bele magát a motorozás nagykönyvébe. Ő volt az első néger lány, aki 1930-ban – mindössze 19 évesen – egyedül átszelte a kontinenst. A világháborúban Dorothy Robinsonhoz hasonlóan ő is motoros futárként szolgált. Általában hosszú távokra küldték, és bizalmas dokumentumokat szállított.

Élete során 27 Harley-Davidsonja volt. „Ha nem motorozhatok, nem fogok sokáig élni, és sosem halok meg” – mondta magáról Bessie, akiről 2000-ben az AMA egy díjat is elnevezett, amit olyan hölgyeknek adnak át, akik valami jelentőset tettek a motorsportért.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük