fbpx

A motorkerékpár és a segédmotorkerékpár az egyik legbiztonságosabb közlekedési eszköz a lezárások alatt

Koronavírus-korlátozások 2021. március 8.A Kormány 2021. március 8-tól két hétre a járvány elterjedését fékezni hivatott intézkedésével jelentős korlátozásokat vezet be a kereskedelem és a szolgáltatások területén is. Elmondjuk, hogy érinti ez a motorosokat.

Az első és legfontosabb, hogy a többi egyéni közlekedés mellett továbbra is a motorkerékpár az egyik legbiztonságosabb a mostani pandémiás helyzetben. Tehát ha valakinek muszáj munkába járnia, a tömegközlekedés és a forgalmi dugók (azt nem tudom, hogy van-e, ha a többség otthonról dolgozik) elkerülésének legjobb módja valamilyen kétkerekű közlekedési eszköz.

Egy olvasónk kérdésére válaszolva – miszerint a motorosokra vonatkozóan vannak-e valamilyen szabályok, korlátozások a szigorítások alatt, kell-e nekik/nekünk maszkot viselni, lehet-e egyáltalán motorozni – a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületétől ezt az egyértelmű választ kaptam:

A normál járványügyi szabályokon kívül nincs a motorosokra/segédmotorosokra kiterjedő külön szabályozás.

Az autós (és motoros) szakmát a 2021. március 8-án életbe lépett intézkedési csomag két területen érinti: a gépjármű értékesítés és a szerviz-javítás területén.

Az Innovációs és Technológia Minisztérium és az Autós Nagykoalíció között korábban megkötött stratégiai együttműködési szerződés alapján a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete valamint az Autós Nagykoalíció képviselői megkeresték Dr. Palkovics László miniszter urat, aki a témában illetékes.

A megkeresés célja az volt, hogy az intézkedési csomag a szervizek nyitva-tartásának megengedésével garantálja a személy-, és áruszállítás, a közlekedés biztonságát, a szakmában dolgozók és családjaik megélhetését. Tegye lehetővé a védekezésben fontos szerepet játszó közületi és vállalati ügyfelek számára a korábban megrendelt gépjárművek átadását, illetve az értékesítés folytatását.

A Kormány a javaslatokat elfogadta, ezzel az autós-motoros szakma jelentős segítséget kapott a nehéz és válságos időszak átvészeléséhez. Ennek értelmében a szervizek továbbra is nyitva tarthatnak a gépjármű-kereskedések továbbra is kiszolgálhatják a céges vevőket.

Március 1-ig még biztos nem lesznek motoros bulik

A Magyar Közlönyben megjelentek szerint:

A szervizekre vonatkozóan:

“5. A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések

6. § (1) A személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín köteles zárva tartani, kivéve

  1. a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló 2009. évi LXXVI. törvény 1. § (2) bekezdés a) pontja szerinti szolgáltatás (pénzügyi szolgáltatások),
  2. a közlekedési és a szállítási szolgáltatás,
  3. a magánegészségügyi szolgáltatás, ideértve a szemüvegkészítést,
  4. a szociális szolgáltatás,
  5. a postai, a csomagküldő és a házhozszállítási szolgáltatás,
  6. a totózó és lottózó szolgáltatás,
  7. a járműszerviz szolgáltatás, a mezőgazdasági és iparigép-szerviz szolgáltatás, a háztartásigép-szerviz szolgáltatás, az épületgépészeti szolgáltatás…”

A motorszalonok tekintetében:

“3. Az üzletek nyitvatartásával kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések

4. § (1) Az ott foglalkoztatottak kivételével tilos – az e rendelet szerinti kivétellel – az üzletben tartózkodni.

(2) A kijárási tilalmon kívüli időben az R.-ben meghatározott időben és feltételekkel megengedett a tartózkodás              és a vásárlás
a) a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletben,
b) a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (így különösen illatszert, drogériai terméket, háztartási
tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító) üzletben,
c) a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti
tevékenység elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben (így
különösen a járművet, a gépet, az alkatrészt, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben), ide nem
értve a főtevékenységként szórakoztató és háztartási elektronikai eszközöket forgalmazó üzletet…”

Ezek alapján a szervizek nyitva lehetnek, de mivel a jogszabályt minden vállalkozómásképp értelmezi, néhány esetben a motorszalonok is nyitva tartanak. Mielőtt pont a most következő két hétben indulnál el új motort vásárolni, mindenképp érdemes érdeklődi az adott kereskedőnél, hogy nyitva tartanak-e.

Az új gépjárműveket értékesítő kereskedések és szervizek garantálják a járványügyi szabályok szigorú betartását és betartatását.

 

Címlapkép: 123rf, Copyright : Jakub Gojda

Lepd meg a szerelmed egy páros motoros karkötővel Valentin napra!

5 1 vote
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x