fbpx

A legjobb seggű rocker csaj, Lita Ford

altEme nemes cím tulajdonosa Lita Ford, aki a ’80-as években élte fénykorát, már ami a zenei világot illeti.

A szőke gitáros-énekesnő a nyers szexualitásával és az őrült elképzeléseivel a párkapcsolatot illetően, miszerint olyan, mint egy fekete özvegy, botránkoztatta meg a jónépet. De, az okkultizmushoz való vonzódása is visszaköszön az életében, és a dalaiban.

Szakadt farmer, bőrdzseki, lázadás, vad őrület – ebben a korszakban nőtte ki magát Lita a Runaways nevű lány rock bandából, melyben Joan Jett is kezdte. Tizenévesen állt be a csajokhoz a szőkeség.

Lita Ford 1958. szeptember 19-én született Londonban. Az angol apuka és olasz anyuka úgy döntött, hogy óvodás lányukkal az Egyesült Államokba települnek át. Már kamaszkorában elkezdett gitározni és énekelni a hölgyemény. Innen egyenes út vezetett a Runaways-hez.

1983-ban Lita beindította szólókarrierjét az Out for Blood című anyaggal. A lemez eredeti borítóján egy pókháló előtt pózolt a csajszi, hiányos öltözetben egy vért fröcsögő gitárral. Nos, miután a kiadó meghányta-vetette a dolgokat, úgy döntöttek, ez túl sok(k) lesz, és megváltoztatták a borítót. Lita ezen a lemezen ecsetelte először a párkapcsolatról szóló felfogását…

Ebben az időben sűrűn változott a pasijainak a kiléte is, többek között összegabalyodott Nikki Sixx-szel (Mötley Crüe), Chris Holmes-szal (W.A.S.P.), valamint Tony Iommi-val (Black Sabbath).

Talán a legsikeresebbnek mondható lemeze 1988-ban jelent meg „Lita” címmel. Ezen az alkotáson együtt énekelte Ozzy Osbourne-al a Close my eyes forever című számot. A nagy nevek, mint Nikki Sixx, Lemmy (Motörhead) segítségének köszönhetően, akik emelték szerzeményeikkel a lemez nívóját, Lita a slágerlisták élén bérelt helyet sokáig.

Ezután sorozatos bukással jelentek meg a lemezei. Az okkultizmushoz való rajongásának köszönhetően szerepet vállalt a Highway to Hell című horrorfilmben. Sőt, a Brütal Legend elnevezésű videojáték fenevadon lovagló Zaulia királynőjének a hangját kölcsönözte.

Sokáig csend volt az énekesnő körül, de tizennégy év után, 2009-ben új albummal lepte meg a rajongóit. A Wicked Wonderland-al nem úgy sikerült a nagy visszatérés, ahogyan Lita szerette volna, ugyanis unalmas, ötlettelen, gyenge daloknak mondják a kritikusok a zeneszámokat. Viszont, nem hazudtolta meg önmagát az énekesnő! Betrayal című számában arról énekel, hogy „Az alvilágban vagyok / Brutális legenda, brutális fájdalom”.

A lemezt nagyon sok negatív kritika érte, viszont azt bebizonyította Lita, hogy azért 51 évesen is dögös rocker csaj tudott maradni. Az már más kérdés, hogy ebbe valószínűleg benne van pár plasztikai sebész keze.

Ajánlom másoknak is
Peyton

Rácz Edina

A tanítóképző főiskola elvégzése és a Nők Lapjánál töltött gyakornoki év után 2010-2019 között volt a Csajokamotoron.hu újságírója.

0 0 votes
A cikk értékelése

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x