KiemeltMotorokMotortesztek

A kezdő városi rohangálós: Honda CB 500F 2022

Honda CB500F 2022A két henger kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt, a motor nem rángat, nem ugrál, szépen finoman lehet föl-le váltogatni. A fokozatok elég hosszúak, így még a városi forgalomban sem kell folyamatosan a kuplungot szorongatni, viszonylag széles skálán lehet közlekedni vele. Közepes fordulaton szépen megjön az ereje, könnyedén lehet vele előzni, a 43 Nm nyomaték szépen meglendíti előre a motort.

Aki pedig hangverseny rajongó, annak magas fordulaton még a gyári kipufogó is szép hangot ad. Bár sajnos tapasztalataim szerint ezt a hangot inkább csak a motoron ülő személy hallja, ugyanis a városi forgatagban nem egyszer fordult elő, hogy nem vették észre a CB500 baritonját.

Ha már városi közlekedés: valószínűleg nincs olyan motoros, akinek a városban járva nem kellett még hirtelen fékeznie egy-egy veszélyesebb szituációban. Köszönhetően a dupla 296 mm-es tárcsaféknek és a kétdugattyús, radiálisan rögzített féknyergeknek ez sem okoz problémát. Természetesen ettől még a megelőzés a legjobb módszer, azonban ha ne adj isten olyan helyzetben találjuk magunkat, a Honda fékrendszerében megbízhatunk.

Ahogy az egy ilyen tulajdonságokkal rendelkező motortól elvárható, nagyon könnyű vele manőverezni, fordulékony és kellemesen fürge. Teljesítménye abszolút megfelel a vele egy kategóriába tartozó modellekkel, bár például egy Suzuki GS 500-hoz képest szerintem sokkal jobban motorozható a rövidebb mérete és a felépítése miatt.

Még több kép a galériában a Honda CB500F-ről

Természetesen hosszabb túrán is próbára tettem a motort és magamat is, több száz kilométeren sem tapasztaltam semmilyen kényelmetlenséget (a fenti láb zsibbadást kivéve, de az az én adottságaimnak „köszönhető”). A kezem és a derekam sem fáradt el jobban a szokásosnál, az alacsony fogyasztás pedig egyenesen áldás – különösen a mai üzemanyagárak mellett. A kanyarvadászat is valódi élmény volt vele, természetesen biztonságos tempót diktálva.

Honda CB500F 2022

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A szélvédelem hiánya városon belül kevésbé zavaró, nagyobb tempónál már azért kicsit kapaszkodni is kell, de egy naked stílusú motornál ez teljesen rendben van. Ugyanezen tulajdonsága miatt, ha hosszabb útra indulunk, érdemes táskát venni a hátunkra, pakoló felület ugyanis nem sok van rajta, de úgy gondolom egy kilógó konzol csak elrontaná az összhatást.

Mindent összevetve a Honda CB500F egy nagyon könnyen kezelhető, jó fogyasztással és felépítéssel rendelkező kezdő motor. Bátran ajánlom az alacsonyabbaknak, mind magasságra, mind súlyra tökéletesen megfelel friss jogosítvánnyal rendelkezők számára is, legyen szó akár hosszabb túráról vagy városi motorozásról. A kanyarvadászattól a kis utcákban manőverezésig a CB500F egy kiváló választás mindenkinek, aki nem egyszusszal indul el ezer kilométeres távolságokra.

 

Lapozz a műszaki adatokért!

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük