HírekKultúraMotoros történelem

Imádta a járműveket II. Erzsébet Királynő – fiatalon még motorozott is

Elhunyt őfelsége II. Erzsébet királynő temetés 2022. szeptember 19.

96 éves korában, a Balmoral-kastélyában tért örök nyugalomra Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának királynője, Őfelsége II. Erzsébet.

A tegnap elhunyt királynő a világon a második leghosszabb ideig regnáló uralkodó volt, több mint 70 évet töltött a királyi trónon (csak XIV. Lajos előzte meg korábban, aki több, mint 72 évig volt uralkodott). Őfelsége személyes népszerűsége a brit királyi családot számos váságon segítette át az évek alatt.

II. Erzsébet már ifjú hercegnőként is bizonyította, hogy fontos számára a hazája, így miután 1944 áprilisában betöltötte 18. életévét, példátlan döntésre jutott. Az akkor még csak Erzsébet hercegnő elhatározta, hogy “kiveszi a részét” a háborús erőfeszítésekből, mint oly sok kortársa: jelentkezett a Területi Segédszolgálatra (Auxiliary Territorial Service – ATS). Ezel ő lett az első nő a királyi családban, aki teljes munkaidőben a fegyveres erők tagja lett, sofőrnek és szerelőnek képezték ki.

Sajnálatára a háborúnak korábban vége lett, mint ahogy a megtanult tudást gyakorlatban is alkalmazhatta volna. Az utolsó vizsgájaként egyedül kellett elvezenie egy nehéz katonai járművet Camberley in Surrey-ből Londonba.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

II. Erzsébet nemcsak az első királyi hercegnő volt, aki a fegyveres erőknél szolgált, hanem az első hercegnő, aki motorkerékpárt vezetett. Az ATS-nél a katonai nehézgépjárművek mellett a motorkerékpár vezetést is el kellett sajátítania, a képzésen Winston Churchill kisebbik lányával, Mary Churchillel együtt vettek részt, aki szintén az ATS-nél szolgált.

Persze a járművek iránti szeretete később sem múlt el, még idős korában is szívesen vezette a királyi járműveket. A benzin azonban nem csak Őfelsége ereiben csörgedezett: férje Fülöp herceg valamint unokái Harry és Vilmos is nagy motorrajongók lettek.

II. Erzsébet királynő utolsó nyilvános megjelenése halála előtt két nappal, szeptember 6-án volt. A királynő ekkor nevezte ki miniszterelnökké Liz Trusst. Temetése 2022. szeptember 19-én lesz.

 

Címlapkép: speedfighter, Forrás: Wikipédia, Motoress

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük