HírekMotorokMotorozás

A hír igaz: immár az USA-ban is vége az EVO Sportster korszaknak

Sok találgatás és spekuláció után most már egész biztos, hogy az utolsó Evolution motorral hajtott Harley-Davidson Sportster modell 2022 október 14-én gördült le a gyártósorról. Ezzel véget ért a léghűtéses Sporty-k korszaka, a modellé, amely a világ minden táján motorépítésre inspirálta a harley rajongókat.

Hiányozni fog a léghűtéses Sportster tiszta vonalvezetése és klasszikus tartása.

Az Evo Sportster 1986-ban debütált. Az alumínium hengerfejűmotorblokkjával az Ironhead motorokat váltotta fel, 883 köbcentimétertől 1203 köbcentiméterig. Azóta 1,4 millió Sportstert gyártott a Harley-Davidson Mo.Co.

A legnagyobb változás az Evo Sportstereken 2004-ben történt, amikor a motorokat gumibakra szerelték, hogy enyhítsék a kellemetlen rezgéseket, de ennek következtében nehezebbek lettek a motorok.

A léghűtéses Sportsterek már 1957-es debütálásuk óta a motorkerékpár-kultúra egyik alapkövei. Az Evo-motoros Sportsterek megszűnésével a modellt a folyadékhűtéses Revolution Max blokkal szerelt modellek viszik tovább a jövőbe, amelyeket a legújabb Sportster S és Nightster változatokban láthatunk.

Maga a Sportster platform 1957-ben kezdődött, még akkor, amikor Elvis csak fekete-fehérben létezett. Eltelt egy kis idő. Az Evo Sportsterek nagyszerű időszakot éltek meg, de az idő – és a károsanyag-kibocsátási előírások és a teljesítményigény – tovább halad. Hiányozni fognak.

Forrás

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük