fbpx
HírekMotorbemutatóMotorok

A CAKE fosszilis anyagoktól mentes motorkerékpárja

Cake Kalk AP fossile free motorkerékpárA svéd könnyűszerkezetes elektromos motorkerékpárokat gyártó CAKE a Vattenfall energiaipari vállalattal kötött szerződést, hogy együtt dolgozzanak a világ első “fosszilis anyagoktól mentes” motorkerékpárjának megalkotásán.

A 2025-re tervezett motor nem csak elektromos lesz – mint a CAKE összes jelenlegi terméke -, hanem az alapoktól kezdve, az ellátási láncot is beleértve, fosszilis tüzelőanyagok felhasználása nélkül készül majd. Mivel a gyártás a motorkerékpár teljes életciklusa során a szén-dioxid-kibocsátás jelentős részét teszi ki, ez egy méltó cél, még ha időbe is telik, amíg megvalósul.

Annika Ramsköld, a Vattenfall vállalat fenntarthatóságért felelős vezetője elmondta: “Ez az együttműködés kiváló példa arra, hogy hogyan járulhatunk hozzá a fosszilis anyagoktól mentes know-how-val és ellátási lánc szakértelemmel egy olyan konkrét termékhez, amely a zéró kibocsátás felé halad”.”

A CAKE alapítója és vezérigazgatója, Stefan Ytterborn hozzátette: “Ez valóban megerősíti azt a képességünket, hogy a Vattenfall csodálatos erejével, kezdeményezéseivel, know-how-jával és világos céljaival együtt tovább inspiráljunk a tiszta közlekedés felé.”

Cake Kalk, az igazán természetbarát krosszmotor

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A svéd vállalat, amely 2018-ban mutatta be első modelljét, a Kalkot, azóta elektromos kerékpárok egész sorát kínálja, közúti és terepjáró modellekkel, köztük az Ösa+ és Ösa Lite – egy pár haszonjárművet -, a Kalk INK és az utcai Kalk INK SL, valamint a versenyorientált Kalk OR Race és Kalk INK Race modelleket.

Legutóbb a Kalk AP-vel bővült a kínálat, amely az “anti-poaching” (orvvadászat elleni) rövidítése, és 50 darabos limitált szériában készül. Szokatlan módon a 25 000 eurót a Kalk AP-re költő vásárlók valójában két gépért fizetnek. Az egyik egy egyedileg számozott motorkerékpár, amelyet kiszállítanak a vásárlónak, a másikat pedig egy napelemes töltőállomással együtt elküldik a Dél-Afrikai Vadvédelmi Főiskolának.

A CAKE idén nyáron egy új, 25 millió dolláros gyárat is megnyitott a stockholmi Albybergben, ahol évi 20 000 motorkerékpár gyártását tűzték ki célul. A vállalat terjeszkedési tervei szerint 2025-re 250 embert szeretne foglalkoztatni Albybergben, 2030-ra pedig 1000 alkalmazottat szeretne foglalkoztatni világszerte.

 

Forrás

0 0 votes
A cikk értékelése

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x