KiemeltKultúraMotoros történelem

A bőkezű Elvis Presley és a Triumph motorkerékpárok

A Triumph Motorcycles felfedte az igazságot egy híres motoros mítosz mögött – miszerint Elvis Presley valóban egy rendkívüli motoros ajándékot adott 1965-ben a Memphis Maffia minden tagjának.

A Graceland archívumában megtalált eredeti csekkek, amelyeket maga a Király írt alá, valamint Jerry Shilling, Elvis közeli barátjának visszaemlékezései alapján megerősítést nyert, hogy Elvis kilenc Triumph motorkerékpárt vásárolt ajándékba, hogy ő és legközelebbi barátai együtt motorozhassanak Los Angeles dombjain.

A TÖRTÉNET

Elvis Presley örök érvényű zenei legenda és kulturális ikon volt. A történelem legnagyobb példányszámban eladott szólóénekese és igazi filmsztár – 31 filmet forgatott hollywoodi karrierje során. Szenvedélyes motoros is volt, számos filmjében motorozott, többek között egy piros-ezüst Triumph 650 Bonneville “Desert Sled”-en az 1968-as “Stay Away Joe” című vígjátékban.

Triumph Bonneville T120 Elvis Presley

Elvis azonban már évekkel korábban megismerkedett a Triumph motorkerékpárokkal, és ez a történet épp olyan rock and roll, mint maga az ember.

1965 júniusában Elvis a ‘Frankie és Johnny’ című musical forgatásán járt a hollywoodi Samuel Goldwyn Studiosban. A forgatás szünetében Elvis a legközelebbi barátaival, a “Memphis Maffiával” töltötte szabadidejét Bel Air-i otthonában.

Jerry Schilling, Elvis barátja és a híres “Memphis Maffia” tagja, előleget fizetett egy új Triumph T120 650 Bonneville-re a Robertson & Sonsnál a Santa Monica Boulevardon. Amikor hazahozta a motort, Elvis megkérte, hogy tehessen vele egy kört a Bel Air szomszédságában. Jerry természetesen igent mondott, és Elvis felpattant a motorra. Le volt nyűgözve, sőt, amikor visszatért, azt mondta a szállítási menedzserének, Alan Fortisnak, hogy “rendeljen egyet az összes srácnak, de… ma este kell!”.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book
Triumph Bonneville T120 Elvis Presley

A Robertson & Sonsnak aznap este hét Triumphot sikerült leszállítania, 650 TR6-osok és a nagyteljesítményű, dupla karburátoros 650 T120-asok keverékét. Együtt motoroztak Bel Air körül késő estig – csak akkor álltak meg, amikor a szomszédok hívták a rendőrséget, hogy panaszt tegyenek. A többi motor két nappal később érkezett meg, és a kilencen gondoskodtak arról, hogy a lehető legjobban kihasználják a forgatás utáni pihenőidőt, vasárnaponként együtt tekertek a Pacific Coast High-on.

Jerry Shilling, Elvis közeli barátja így emlékszik vissza: “Elvis imádott motorozni, és tudtam, hogy amikor meglátta az új Bonneville-emet, ki akarja majd próbálni… és amikor megtette, azt akarta, hogy az összes srácnak legyen egy, hogy együtt motorozhassunk!”.

AZ 1964-ES TRIUMPH 650 TR6 ÉS A BONNEVILLE T120

A motorok, amelyeket Elvis vásárolt, a legvalószínűbbnek a Triumph 1964-es modelljeinek, a 650 TR6 és a 650 Bonneville T120-as teljesítményű roadstereknek tekinthetőek – lényegében ugyanaz a motor, egy vagy két karburátorral és különböző hangolási állapotokkal. A ’64-es Bonneville a kifinomult arany és alaszkai fehér színben, a TR6 pedig a jellegzetes “Hifi Scarlet and Silver Sheen” színben, arany csíkozással, fekete vázzal és villával készült.

Triumph Bonneville T120 Elvis Presley

A Bonneville T120 a Triumph többszörös bonneville-i sós síkságon elért sebességi rekordjairól kapta a nevét, és a motoros világ a Bonneville T120-at igazi formatervezési ikonként ismeri el, amely a 60-as években a Triumph elsőszámú teljesítményét, kezelhetőségét és stílusát is meghatározta. Az 1964-es, amerikai specifikációjú “Bonnie” a magasabb kormánnyal egy kívánatos klasszikusnak számít.

SEGÍTSEN MEGTALÁLNI A MEMPHISI MAFFIA TRIUMPH-OKAT

Mind a kilenc eredeti motorkerékpárnak nyoma veszett, és nincs hivatalos feljegyzés arról, hogy hová kerültek ’65 nyara után. A Triumph most felhívást intéz a rajongókhoz világszerte, hogy segítsenek felkutatni vagy feltárni e motorok sorsát.

A Triumph kutatói szívesen hallanának bárkitől, aki tud valamit arról, hogy mi történt valamelyik motorral, vagy esetleg az utolsó ismert tartózkodási helyéről lennének információk.

A Triumph- és Elvis-közösségek közös szemével remélik, hogy egy nap fény derül e történelmi motorok egyikére, amely a többi történelmi Triumph mellé kerülve történelmet írhat.

Ha bármilyen információval rendelkezel e történelmi motorok valamelyikének hollétéről, kérjük, lépjen kapcsolatba a Triumph-al a elvistriumph@triumphmotorcycles.com e-mail címen.

EGY EGYEDI “ELVIS PRESLEY” EGYEDI TRIUMPH MOTORKERÉKPÁR ÉS A HOZZÁ ILLŐ LES PAUL GITÁR

Triumph Bonneville T120 Elvis Presley

Ennek a nagyszerű történetnek a felfedezése hiányt pótolt a történelemkönyvekben, és egy új, eddig el nem mondott fejezettel bővítette a Triumph saját történetét. A két ikonikus és maradandó márka újonnan feltárt közös történelmének megünneplésére a Triumph és az Elvis Presley Enterprises egy egyedi motorkerékpárt rendelt, hogy pénzt gyűjtsön egy nagyon jó cél érdekében.

Ez az egyedi Bonneville, amely egy vadonatúj T120-as modellen alapul, a díjnyertes georgiai custom művész, J Daar egyedi dizájntervét viseli, és az 1964-es Memphis Maffia motorok és az 1968-as Stay Away Joe Desert Sled ihlette, valamint Elvis legikonikusabb 1968-as Comeback Special megjelenése is hatással volt rá. A dizájn aranyszínű betűkkel jelképezi Elvis nevét, valamint vörös alapon sziluetteket, amelyek a leghíresebb ’68-as Comeback Special előadás díszletét idézik.

A motorkerékpárt a Triumph USA marketingigazgatója, Adam VanderVeen mutatta be a 2023-as Barber vintage motoros fesztiválon Birminghamben, Alabamában, ahol a “Triumph szigeten” volt kiállítva egy sor történelmi Triumph mellett, köztük egy eredeti 1965-ös Bonneville, ugyanabból a generációból, amelyet Elvis vásárolt, és amelyet a Barber Motorsport Múzeum adott kölcsön.

A kiállításon J Daar, az egyedi motorkerékpár-művész a következőket mondta: “Megtiszteltetés volt számomra, hogy lehúzhattam a leplet erről a csodálatos motorkerékpárról. A tribute motorok mindig különlegesek, de egy tiszteletadás a Király előtt az egyik legmenőbb projekt, amin valaha dolgoztam. Ez a motor olyasmi, amire az új tulajdonos hihetetlenül büszke lehet, hogy a garázsában van. Nem csak egy egyedi dizájn, amely egy nagyszerű történetet ünnepel, de ez egy nagyszerű módja annak is, hogy pénzt gyűjtsünk egy ilyen jó ügy érdekében.”

Triumph Bonneville T120 Elvis Presley LEs Paul gitár

A Barber Festen egy különleges, egyedi Gibson Les Paul gitárt is kiállítottak, amelyet a Gibson adományozott, hogy a motorkerékpárral együtt árverésre bocsássák, és amelyet az egyedi Bonneville T120-ashoz igazítottak.

A gitár kiválasztását Elvis nagylelkűségének egy másik példája ihlette. A ’68-as Comeback Special próbái során Elvis egy Les Paul replikán gyakorolt, amelyet a szakácsának ajándékozott. A dizájn ugyanazt a piros, ezüst és arany színösszeállítást alkalmazza, mint a motorkerékpár, valamint az üzemanyagtartályon és az oldalsó panelen látható Elvis-grafikát, és a test köré a Király sziluettjeit építi, amelyet a ’68-as Comeback Special’ ikonikus megjelenése ihletett.

Beth Heidt, a Gibson marketingvezetője így nyilatkozott: “Megtiszteltetés számunkra, hogy hosszú évek óta együttműködhetünk Elvis csapatával örökségének megünneplésében, így amikor meghallottuk, hogy barátaink Gracelandben és a Triumph együtt dolgoznak egy egyedi motorkerékpáron, hogy felhívják a figyelmet és pénzt gyűjtsenek egy jó ügy érdekében, csatlakozni akartunk Elvis nagylelkűségének tiszteletére – és hasonlóan ahhoz, amit az ’59-es Legends Collectionnel tettünk a The 2022 Distinguished Gentlemen’s Ride támogatására, ez az egyedi Les Paul modell tökéletesen párosul a motor csodálatos dizájntervével.”

“Izgatottan várjuk, hogy egy olyan ikonikus márkával, mint a Triumph, együttműködve életre keltsük ezt az egyedi Bonneville T120-ast, miközben Elvis egyik kedvenc jótékonysági szervezetét, a memphisi Goodwill Homes Community Services-t támogatjuk” – mondta Dana Carpenter, az Authentic Brands Group, az Elvis Presley Enterprises tulajdonosának szórakoztatóipari ügyvezető alelnöke. “A Gibson barátaink nagylelkűsége, akik egy hozzá illő egyedi Les Paul gitárral járultak hozzá, tovább erősíti a nagylelkűség és a közösség örökségét, amelyet Elvis Presley képviselt.”

Ezt az egyedi Bonneville T120 motorkerékpárt és a hozzá illő Les Paul gitárt az Elvis Presley Jótékonysági Alapítványnak adományozták, hogy pénzt gyűjtsenek Elvis egyik kedvenc jótékonysági szervezetének, a Goodwill Homesnak, egy memphisi intézménynek, amely tanácsadást és szolgáltatásokat nyújt a bántalmazott gyermekek és családjaik számára.

Az árverésről hamarosan további részletek olvashatók a graceland.com oldalon.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük