fbpx

Vajon pontos a motorom sebességmérője?

sebessegmerok 01Felpattansz a motorodra, beülsz a kocsidba, és mint törvénytisztelő állampolgár, a KRESZ szabályait betartva közlekedsz. Többek között az épp aktuális sebességkorlátozásokat is figyelembe veszed utad során, és nem léped azokat túl. Biztos, hogy így van?

Rendszeresen figyeled a sebességmérőt, és igyekszel a határon belül maradni. Annyira azért nem kell ezen befeszülnöd, mert egy-két km/óra érték eltérés még nem sodor akaratlanul a gyorshajtók közé. Amikor büntetés várható, azt már te is tudni fogod, mert csak úgy nem lehet összeszedni a csekkeket.

Azt tudnod kell, hogy bár a gyártók törekednek a pontos műszerezettségre, a járművek többségében nem a valós értékeket mutatják a sebességmérő műszerek. Jellemzően felfelé csalnak, azaz a valós sebességed alacsonyabb annál, mint amit számlapon látsz. Persze, ez nincs feltétlenül, minden esetben így.

Érdemes egy GPS-szel, vagy egyéb műszerrel bemérni, hogy mennyit csal az órád. Ha így van, akkor a kilométer számlálód sem mér rendesen, és például a fogyasztási adatok sem lesznek valósak. Ha nagyjából jól mutat a műszer, akkor nagyon nem vezethet félre.

Abban az esetben, ha a motorodon komoly módosítások történtek, nem árt kalibrálni a műszert. Ha ez nem lehetséges, akkor fel kell szerelni egy olyan órát, mely beállítható az adott áttétel módosítások függvényében.

Milyen esetekben számíthatsz arra, hogy erre szükség lesz?

Jelentős lesz az eltérés, ha első, vagy hátsó lánckereket cserélsz a gyárihoz képest más fogszámúra, ha a hajtott kerék átmérője sem a gyári, illetve ballonosabb, vagy épp alacsonyabb profilú gumiabroncsot használsz.

Motorkerékpároknál nem jellemző, de a váltóban történt áttétel módosítások, illetve komplett váltócserék is produkálhatnak helytelen sebességmérési értékeket. A végére maradt a legbénább dolog, ami nem más, mint nem az adott járműre való mérőóra felszerelése, vagy épp annak pontatlan kalibrálása.

Ha a felsorolt dolgokat mind figyelembe veszed, és kiküszöbölöd a hibákat, biztos lehetsz abban, hogy mindig helyes adatokkal szolgál majd motorod kilométerórája.

Ha nem érdekel, hogy mennyit mutat az órád, csak az, hogy ne fuss traffipaxba, akkor erre a karkötőre lesz szükséged!

CsamShop motoros pólók 2023 május

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x