fbpx

Újra sláger az NDK sztár – Simson a járműtolvajok új favoritja

simson lopasok 01Rendőrségi statisztikák szerint, az elmúlt három év számait tekintve Magyarországon csökkent az eltulajdonított járművek száma, ami örvendetes hír. A Ford modelljei állnak leginkább a tolvajok fókuszában, de ami roppant érdekes, hogy a vegyes-felvágott kimutatás – autók, motorok egy kupacban – nyolcadik helyén a Simson foglal el sajnálatos módon nagyon előkelő helyet.

Akik abban az időben voltak gyerekek, fiatalok, amikor a gazdaboltok, vagy épp autóalkatrész üzletek kirakatában díszelegtek a hőn áhított Simson modellek, azoknak a szemében a mai napig kultikus tárgy. Vannak olyanok, akik nosztalgiából, idősebb korukban újra beszereztek maguknak egy-egy szép, felújított példányt, vagy épp fiatalok anyagi megfontolásból használják.

Nem kér sokat, egyszerű karbantartani, öröm vele minden kilométer. Felidézi a régmúlt időket. Azt a kort, amikor szinte egyeduralomban képviselte a minőséget az akkori, szocialista ipar rémes csúfságai közül kiemelkedve. A legmegbízhatóbb, és hosszú távon is jól működő segédmotor volt.

Úgy néz ki, hogy erényeiből nem sokat vesztett az évek során, és mivel a retro hullám újra magasra csap, a piaci értéke is megnőtt, keresetté vált. Az ilyen hullámokat a tolvajok is meglovagolják, és így történhetett meg az, hogy 2017-ben összesen 78 Simson eltulajdonítását jelentették be a szomorú gazdik.

Az a tény, hogy ezekből mennyi került elő, nem ismeretes, de valószínű, hogy nem túl sok. A jól összeszokott alkatrészek minden bizonnyal hamar búcsút mondtak egymásnak, és itt-ott, börzéken lettek eladva, vagy épp egy kis átalakítás után az egész kismotor egyben talált új gazdára úgy, hogy a tolvaj csak röhögött a markában.

Aki még őrizgeti Simsonját a garázsában, az védje azt fokozottabban. Ha elmegy a Szimóval valamerre, jól zárja, láncolja le, és ha lehet, fél szemmel figyelje, nehogy illetéktelenek a közelébe kerülhessenek. Ezt, a korabeli nyugatot (bár ugye NDK keletnek számított, de mégis azt éreztük, ez valami nyugati cucc) megtestesítő járgányt érdemes óvni, és nem hagyni, hogy bárki is elvegye tőlünk.

Ajánlom másoknak is

Lepd meg a szerelmed egy páros motoros karkötővel Valentin napra!

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x