HírekMotorokMotorozás

Új szintre emlekedik a motoros vezetéstechnikai képzés

Európai Motorkerékpáros Képzési Minőségi Cím, ACEM, vezetéstechnika, motoros vezetéstechnikai képzésAz Európai Motorkerékpár-oktatási Minőségi Cím mind a 36 iskolája és az akadémiai szféra egyesíti erőit, hogy egy új, magas színvonalú képzési koncepciót dolgozzanak ki, amely a legfontosabb és leggyakoribb motorkerékpáros baleseti forgatókönyvek kezelésére szolgál.

A tudományos balesetelemzésen alapuló innovatív megközelítés lehetővé teszi a képzési szakértők és a tudósok számára, hogy az ilyen veszélyes baleseti forgatókönyvek elkerülése érdekében szükséges kognitív és vezetési készségeket fejlesszenek ki. A cél egy olyan szintrendszer létrehozása, amely ezeket a készségeket különböző szintű csoportokba csoportosítja, és arra ösztönzi a motorkerékpárosokat, hogy idővel továbbfejlesszék magukat.

Ezt a koncepciót ingyenesen kínálja fel az ACEM minden olyan oktatóiskolának, amely érdekelt a jogosítvány megszerzése utáni tanfolyamok minőségének javításában. A szélesebb körű elterjedés biztosítása érdekében megosztják a jelenleg korlátozott képzési lehetőségekkel rendelkező országokban önkéntes motorkerékpár-biztonsági képzési programok létrehozását tervező szervezetekkel is.

A szintrendszer koncepciója az európai motorkerékpár-képzési minőségjelzés továbbfejlesztése. A munkafolyamatot Klaus Schwabe, KTM Riders Academy, a koncepció kidolgozója vezeti. A magas színvonalú képzési koncepció várhatóan a jövő év végére kerül bevezetésre.

Antonio Perlot, az ACEM főtitkára így kommentálta a kezdeményezést:

“Az európai motorkerékpár-oktatási minőségi cím már most is kiváló példa arra, hogy az iparág szereplői, a nem kormányzati szervezetek, a motorkerékpár-oktatók és a felhasználók szervezetei hogyan tudnak együttműködni a motorkerékpárok biztonságáért. Az akadémiai szféra erőteljes bevonásával most a címet a következő szintre emeljük azzal, hogy önértékelési eszközt biztosítunk az európai motorosok számára, és eszköztárat a motorkerékpár-oktatók számára. A kezdeményezés végső célja, hogy a motorosokat motiválja a rendszeres önkéntes képzésre és a biztonságosabb motorozás magasabb szintű teljesítményének elérésére.”

Dr. Sebastian Will, a Würzburgi Közlekedéstudományi Intézet (WIVW) munkatársa így nyilatkozott:

“A rendelkezésre álló empirikus bizonyítékok alapján úgy tűnik, hogy a motorkerékpárosokat érintő balesetek jelentős része elkerülhető vagy legalábbis mérsékelhető lenne a gépjárművek oldaláról. Fontos kognitív készségek, mint például az “úttest megfelelő olvasása” vagy a közlekedés többi résztvevőjének viselkedésének előrejelzése a szükséges motoros készségek mellett optimalizálják a motoros és a motorkerékpár közötti interakciót. Ha a különböző érdekelt felek azon dolgoznak, hogy ezeket a készségeket összefogják, az nagyon hasznos lehet a motorosok biztonsága szempontjából.”

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Jesper Christensen, a FIM Mobilitási Bizottságának igazgatója hozzátette:

“A fejlett biztonsági képzést nyújtó modern iskolák ma már erősebb megközelítést alkalmaznak a kognitív készségek és annak megértése terén, hogy a motorosokat érintő balesetek tíz másodperccel a baleset bekövetkezése előtt kezdődhetnek. A FIM által melegen üdvözölt lépés egy továbbfejlesztett, magas színvonalú képzési koncepció kidolgozása, amely szilárd, valós adatokon alapuló tudományos megközelítést alkalmaz a Quality Label égisze alatt.”

Az Európai Motorkerékpáros Képzési Minőségi Cím (European Motorcycle Training Quality Label) a Német Közúti Biztonsági Tanács, a Nemzetközi Motorkerékpáros Szövetség és az Európai Motorkerékpárgyártók Szövetsége által működtetett, a jogosítvány megszerzése utáni biztonsági képzési programok önkéntes tanúsítási rendszere.

Az Európai Motorkerékpáros Képzési Minőségi Cím fő célja, hogy az EU motorosai tájékoztatást kapjanak az országukban elérhető legjobb képzési programokról, és hogy növekedjen a rendszeresen, önkéntes alapon magas színvonalú képzésben részt vevő motorosok száma.

Jelenleg 36 tanúsított program létezik 11 európai országban: Ausztria, Belgium, Ciprus, Franciaország, Németország, Görögország, Olaszország, Hollandia, Portugália, Spanyolország és Svédország, és várhatóan 2024-ben további motorkerékpáros oktatóközpontok csatlakoznak.

2019-ben az Európai Bizottság az Európai Motorkerékpár-képzési Minőségi cím az “Önkéntes kötelezettségvállalások” kategóriában elnyerte a Közúti Biztonsági Charta díjat.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük