HírekKultúraMotoros történelem

Tudtad, hogy mennyivel száguldott a világon az első gyorshajtó?

sebesseghatar 1896 walter arnoldWalter Arnold iszonyatos ámokfutást rendezett 1896-ban, s olyannyira átlépte az akkori sebességhatárt, hogy csupán egy kerékpáros rendőr – vad tekerés után – tudta elcsípni a grabancát, s meg is büntette…

… nos, igen, 1896-ot írunk, Walter Arnold január 28-án reggel felült az ágyában és azt gondolta: „Ma történelmet csinálok, a 2 mérföldes sebességhatárt túl fogom lépni.”

Ekkor még, a délkelet-angliai Paddock Wood lakói nem gondolták, hogy veszélybe kerül az életük, majd egyszer csak, Arnold 8 mérföldes, vagyis 13 km/h-s őrületbe kezdett autómobiljával.

Itt jegyzem meg zárójelben, igen, autómobil, és nem motor, de úgy éreztem, eme történelmi jelentőségű tettnek, ami tényleg megtörtént, itt a helye.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Most, így 123 év távlatából viccesnek tűnik a helyzet, amint elképzeljük, hogy „lassított felvételként”, ekkora sebességgel halad Walter Arnold, akit biciklivel, lihegve üldöz egy rendőr.

Ekkor még, az emberek a lovaskocsikhoz voltak szokva, és még furcsának számítottak a motoros autók, amelyek felváltották az állatok tevékenységét.

De, hogy újabb poénos dolgot írjak, ekkoriban törvény mondta ki, hogy minden autómobil előtt, piros zászlót lengető gyalogosnak kellett haladnia, aki felhívta a járókelők figyelmét a 3 km/h-s sebességgel közeledő veszélyre.

A fáma egyébként nem biztos benne, hogy mindez Paddock Wood-ban történt, mert lehet, a szomszédos East Pickham-ben hajtotta végre merényletét Walter barátunk – mára már mindkét település szeretné magáénak tudni ezt a történelmi tettet.

Ott tartottunk, hogy a rendőr elkezdte üldözni bringájával Arnoldot. Meglepő, de elkapta és meg is bírságolta 1 shillingre.

walter arnold 1896 automobil sebesseghatar

A vad autóst nem keserítette el a helyzet, ugyanis előnyt kovácsolt belőle, hiszen Anglia egyik első autókereskedésének boldog tulajdonosa volt – tehát nem meglepő, hogy izgatta a sebesség, s az, hogy mit lehet kihozni a járműből…

Sőt, a piros zászlókat hurcolászók munkája is megszűnt, ugyanis törölték a törvényt és a sebességkorlátozást megváltoztatták 22 km/h-ra. Bizony, így kell történelmet írni!

És most hasonlítsuk össze az akkori híradásokat, a napjainkbeli fontos információkkal! Szóval, mennyi is ma a sebességhatár…?!

Forrás: index.hu
Fotók: Latest UK Motoring News, Beaulieu twitter

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük