fbpx

Te miért motorozol?

motoros az esobenA napokban az egyik közösségi portálon beszélgetésbe elegyedtem egy kényszermotorossal, aki arról érdeklődött, miért lesz valaki motoros, mikor neki csak nyűg ez az egész.

 

“Elhúzódó autófelújítás miatt néhány hónapja motorral járok: – szarrá áztam többször, – mostanában szénné égek – háromszor hazatoltam (két defekt, egy benzinkifogyás) – nem tudok az alkalomhoz illően öltözve megjelenni sehol, a nadrágszáram olajos, a kezem benzinszagú, a bal cipőm orrát a váltó eszi, a jobb talpát a fékpedál… – egyáltalán: vagy a piros lámpánál sülök, vagy menet közben fázok – szállítani szinte semmit nem tudok, amit mégis fölkötözgetek rá gumipókokkal, azt meg nem lehet olyan nyugodt szívvel otthagyni a munkahely előtt, mint a kocsi csomagtartójában. Hát izé… szerintem egy szívódiesel kabriolet alkalmasabb a hétköznapi közlekedés megoldására. Főleg a mi éghajlatunkon…
Azért tényleg érdekelne, miért lesz valakiből motoros. Oké, mozgékonyabb a jármű, mindenféle szabálytalanságot lehet vele csinálni, de vajon megéri az így megnyert 10-15 perc mindazt a kényelmetlenséget, amit fentebb felsoroltam? Vagy van még valami, amit nem vettem figyelembe? (a 80km/h-val a szájamba csapódó méhecskén kívül… :))”

Őszintén szólva nem tudtam neki mit mondani a szokásos közhelyeken kívül: “Ezért nem lesz mindenkiből motoros. A legtöbb emberből még motorral közlekedő sem. Te legalább megpróbáltad. Most mondjam azt, hogy ez egy életforma? Vagy gondolkodásmód? Nekem pl. ezek eddig eszembe sem jutottak, amiket felsoroltál. De szórakoztató, amiket írsz. Érdekes ebből az aspektusból nézni a dolgokat. Mondhatnám, hogy olcsóbb, de pl. az én motorom nem az. Fogyaszt is annyit, mint egy kisebb városi autó…”

Szóval kezdtem elgondolkodni, hogy mi a jó a motorozásban. Elsőre ilyenek jutottak eszembe, hogy motorozni cool, hogy menet közben érzem a természet illatát és az is jó, hogy önállónak és szabadnak érzem magam, amikor motorozok, de nem hiszem, hogy ezek az indokok meggyőznének valakit, akinek “csak” közlekedési eszköz a motor.

Te miért motorozol? Van ésszerű magyarázat vagy pusztán érzelmi okok vezéreltek, amikor két kerékre szálltál? Te mivel győznéd meg a fenti illetőt, hogy motorozni jó?

A válaszokat a hozzászólásban várjuk.

(A címlapfotó erről a fórumról származik.)

CsamShop motoros pólók 2023 május

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
3 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
jucuseros@gmail.com
2020 szeptember 20. 20:59

Hehe, ez jó. 🙂 Én pl. csak motorozni szeretek, az autóban nem érzem magam olyan biztonságban, még utasként sem. Az autó alacsonyan van, tele van kaszni elemekkel, amik zavarnak a kilátásban, a gondolat is ijesztő, hogy egy ütközésnél úgy kell kivágni belőle. Nem mintha motorral szívesen esnék, de megnyugtatóbb, hogy le tudok róla esni, és nem beleszorulok. Magasabb pozíció miatt jobban látok, nem takarja semmi a kilátást (a zárt sisak, és a fejidom is zavar kicsit, de ez megoldható). Egy necces helyzetben jobbak az esélyeid kikerülni belőle, kisebb helyen elfér. Minden érzékszerved jobban hozzájut a közlekedéshez szükséges információkhoz. Kifejezetten szeretem,… Read more »

Vidék
2020 szeptember 22. 20:55
Reply to  Erős Judit

Én egyszer fújtam orrot menet közben. Vicces látvány lehetett 😀

Vidék
2020 szeptember 22. 20:52

Én csak olyan dolgokat tudnék felsorolni, amik elcsépelt klisék. Igen, a szabadság érzése, meg hogy a környezet részének és nem kirekesztettnek érzed magad, meg hasonlók. Megdobogtatják a szívemet a motorok hangjai, látványa, piszok jól érzem magam motorozás, motorépítés közben. Nem tudom megszámolni, hányszor, hány kilométeren át toltam a vasat (beöltözve, 40 fok árnyékban), hányszor áztam sz_rrá, hányszor fagytam rá úgy, hogy hogy úgy kellett róla lepajszerolni. Jönnek a sztorik, nemcsak motorozásról, de haverokról, barátokról, szerelésekről, sőt átépítésekről, kocsmázásról, találkozókról, és egyszer csak azon kapod magad, hogy a haverod megkér, építs már neki is egy vasat… Ez nem olyan dolog, amire… Read more »

3
0
Would love your thoughts, please comment.x