fbpx

Csajokamotoron.hu Motoros Magazin

Motoros nők hírportálja

Szombaton rózsaszínben vonulnak a motorosok az utcára

Motorral a mellrák ellenA Magyar Rákellenes Liga idén negyedik alkalommal tart sajtóeseménnyel egybekötött motoros felvonulást, amelynek célja, felhívni a figyelmet az emlőrákra és a szűrővizsgálatok fontosságára, valamint a rendszeres önvizsgálat végzésére.

A résztvevők a mellrák színében, rózsaszín pólóban, kiegészítőkkel szelik majd át motoron a várost.

Az esemény házigazdája: Rozványi Balázs – Magyar Rákellenes Liga, elnök

A motoros felvonulás indulásának időpontja: 2020.szeptember 26. (szombat) 14:00

A motoros felvonulás útvonala: Tranzit Art Cafe – Kosztolányi Dezső tér – Bartók Béla út – Szent Gellért tér – Szent Gellért rakpart – Döbröntei tér – Apród utca – Ybl Miklós tér – Lánchíd utca – Clark Ádám tér – Széchenyi Lánchíd – Eötvös tér – József Attila utca – Andrássy út – Dózsa György út – Hősök tere

1985 óta október a Mellrák elleni küzdelem hónapja (Breast Cancer Awareness Month), október elseje pedig a Mellrák elleni küzdelem Világnapja. Évente nagyjából 9000 új emlődaganatos beteget diagnosztizálnak, akiknek a többsége nő, ám a férfiakat sem kerüli el ez a betegség.

A nők között a leggyakoribb daganatos betegség az emlőrák! A megbetegedések száma Magyarországon 2015-ben 158,7 volt/100 ezer lakos. Évente több, mint 8000 új beteget diagnosztizálnak, és több mint 2000-ren (2016-ban pontosan 2223-an) halnak bele a betegségbe.

Az életkor előrehaladtával a megbetegedés kockázata fokozódik, az esetek több mint 80 százaléka 50 év feletti nő, így ők a legveszélyeztetettebbek a megbetegedés szempontjából. A családi halmozódás (öröklődés) szintén fontos kockázatot növelő tényező, különösen az I. és II. fokú rokonokban észlelhető a betegség halmozódása (45 év alatti előfordulásnál pedig különösen nagy ennek a szerepe!).

Nagyobb az esélyük a megbetegedésre azoknak is, akiknél a menstruáció 12 éves kor előtt kezdődött, vagy akiknél 55 éves kor után lépett fel a menopauza, akik 30 éves kor felett szültek vagy nem született gyermekük, illetve akik hormonális fogamzásgátlót szedtek. Hozzájárulhat még a betegség kialakulásához a súlytöbblet, a mozgáshiány, a dohányzás, illetve a menopauzális hormonok.

Nincs vége, lapozz!

Ajánlom másoknak is
NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x