fbpx

Szelektív hallás – Motoros füldugók

motoros fuldugo 01Nem mindegyik motoros bújik hatalmas üvegfalak mögé, hogy véletlenül se érje a szél. Aki mégis, az nem motoros, hanem autós. Azonban ha kedveled a nagy tempót, és azt, ahogy beléd kap a menetszél, akkor nem biztos, hogy a füledet érő zajok nem tesznek majd öreg korodra a nagyothalló-készülékek felvásárlójává.

A menetszél, és a nem túl jó szélterelők okozta robaj alattomos módon teszi tönkre hallószervedet. Olyan ez, mintha minden motorozás helyett Motörhead koncerten vennél rész. Ez sajnos szegény Lemmy halála miatt ugyan már nem lehetséges, de biztosan akad még zenekar, mely koncertjén könnyen halláskárosodást lehet szerezni.

Ha nem telik hiper-szuper, több százezer forintba fájó sisakra, melyben füled biztonságban van, akkor kénytelen leszel füldugóval védekezni a robaj ellen. Különösen jól teszed ha foglalkozol a prevencióval, ha sportmotorral száguldozol nagy sebességgel, de egy közepesen gyors motoron, vacak sisakkal is fájdalmas lehet a menetszél koncertje.

A gyógyszertári viaszos füldugók sajnos nem alkalmasak erre a célra, bár a legolcsóbb megoldás lenne. Olyat kell választanod, amit lehetőleg kimondottan motorosok számára terveztek. Nem lenne jó, ha a közlekedés zajait is kiiktatná, így a teljes süketségbe taszított hallásod miatt saját magad sodornád veszélybe. A profi füldugók bizonyos frekvenciájú hangokat átengednek, a károsaknak pedig kiszűrik.

Ha zavar a robaj, vagy egyszerűen csak foglalkozol az egészségeddel, akkor a legjobban teszed, ha beballagsz valamelyik motoros boltba, és az eladók tanácsát kikérve kiválasztod a számodra legmegfelelőbbet. Hidd el. Megéri. Inkább füldugót dugj a füledbe, mint később hallókészüléket.

CsamShop motoros pólók 2023 május

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

5 1 vote
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x