HírekKultúraMotoros történelem

Száz éve alapították a Moto Guzzi márkát

100 éves a Moto Guzzi márkaEgész pontosan 1921. március 15-én jött létre a “Società Anonima Moto Guzzi”, amelynek célja “Motorkerékpárok gyártása és értékesítése, valamint a fém- és gépiparral kapcsolatos vagy ahhoz kapcsolódó egyéb tevékenységek” voltak.

Az egyik alapító katona testvérének emlékére választották az új társaság jelképévé a széttárt szárnyú sast. Azóta a sas (olaszul aquila), amely gyorsan ismertséget szerzett a márkának az egész világon, a Moto Guzzi szimbóluma lett.

Az operatív központot Mandello del Lario-ban nyitották meg – ugyanabban az üzemben, ahol a mai napig gyártják a Moto Guzzi-t. A vállalkozás olyan motorkerékpárokkal írta be magát a globális motorozás történetébe, amelyek a azóta a kollektív képzelet részévé váltak.

Ilyenek például a GT 500 Norge (1928), amellyel az alapító, Carlo Guzzi testvére, Giuseppe megjárta az Északi-sarkot. De ide sorolható az Airone 250 (1939), és a Galletto (1950) is, amely hozzájárult a háború utáni tömeges motorizációhoz.


Ezekben az években megnyílt a legendás szélcsatorna – ez az első a világon a motorkerékpár-szegmensben, amely még mindig látogatható a mandello-i gyárban. Nagy szükség volt egy ilyen eszközre egy olyan profi mérnök csapatban, amely olyan zsenikből állt, mint Umberto Todero, Enrico Cantoni és egy tervező, aki hamarosan legendává vált.

Minden a Moto Guzziról

A milánói származású Giulio Cesare Carcano volt a szülőatyja a hihetetlen 285 km/órás sebességre képes Otto Cilindri-nek (1955) valamint azon prototípusoknak, amelyek 1935 és 1957 között nem kevesebb, mint 15 világbajnoki címet és 11 Turist Trophy-t hoztak a cégnek.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A 60-as években, a Stornello és a Dingo könnyű motorkerékpárok után, Moto Guzzi életet lehelt a kardántengelyes végmeghajtású, 700 köbcentis 90°-os V-twinbe. A “keresztbe V-henger” olyan modelleken keresztül lett a mandello del larioi gyár szimbóluma, mint a V7 Special, a V7 Sport, a California és Le Mans.

Hatalmas találkozóval és limitált kiadású modellekkel ünnepel a Moto Guzzi

Ezt a motort folyamatosan fejlesztették, miközben az alapvető megjelenése alig változott. A legújabb modellekben már a legfejlettebb elektronikus vezérlési funkciók találhatók meg. A legnépszerűbb modern Moto Guzzi a V7 és V9 sorozat a Roamer és a Bobber változatban, valamint a V85 TT, amely a legelső klasszikus enduro a világon.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük