KiemeltMotorokMotortesztek

Saját motor teszt: MZ ETZ 251

etz251

ETZ 251: az itthon forgalmazott legmodernebb szocialista motorkerékpár. A jó öreg 250-es ETZ utódja: 12V-os elektromos rendszer, elektronikus gyújtásrendszer, tárcsafék, némileg átdolgozott futómű, motorblokk, és korszerűbb design jellemezte.

A gép kifejlesztésekor a 125/150-es és a 250-es ETZ lett alapul véve. A váz nagyban hasonlít a kis ETZ-hez, de a híresztelésekkel ellentétben nem ugyanaz! Tehát egy átdolgozott, rövidebb, és kellően erősített vázba került bele a 250-es blokk, ami szintén számos módosításon esett át: más a motortartó, a henger, hengerfej, karburátor, és a teljes kipufogórendszer. A megszakító helyett Hal-jeladós elektronikus gyújtásrendszert kapott.

A design nagyban hasonlít a 125-ösök designjához, a legfőbb eltérés a tankban mutatkozik meg: a 251-es nagyobb, 17.5 literes tartályt kapott, de a főbb külső jegyek azonosak. A 251-es új villamos elemeket kapott: a lámpa és irányjelzők a Simson Rollerével azonosak.

cutview2Alkatrész ügyileg tehát szinte minden beszerezhető hozzá, csak ismerni kell melyik alkatrész melyik típuséval azonos. Ezek alól kivételek a típusspecifikus alkatrészek: henger, kipufogó könyök csak 251-es használható, kipufogó esztétikai okból szintén a 251-es gyári ajánlott.

Egyedi a műszertartó is, de helyettesíthető bármelyik típusú ETZ tartóval. Műszakilag egyszerű, könnyen javítható típus, és ez a legfőbb gyengéje: mindenki azt hiszi hogy ért hozzá, csak aztán ez nem egészen van így. Ennek eredményeként mindenki kókányol rajtuk valamit, amitől aztán megbízhatatlanná válnak ezek a gépek. Pedig alapvetően kiforrott, megbízható típusról van szó, a konstrukció a 251-essel már fejleszthetősége határait érte el.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Gyakori hibaokok:

  • Teleszkóp-szimmering: elöregszik, megadja magát, és az olaj szivárogni kezd. (Az enyémben még gyári szimmering volt, 21 évesen kellett kicserélni – az újak nem bírnak ennyi időt)
  • Kuplungleforgás: a kuplung kúpon van a főtengelyen, szakszerűtlen szerelésnél elforog, tönkretéve a kuplungagyat és a főtengelyt is. Hangsúlyozottan csak a kókányolás, a szakszerűtlen szerelés okozza ezt a hibát!!!
  • Tárcsafék gondok: szivárgás, levegősödés, stb. Bár filléresek (50-100Ft) a szükséges utángyártott alkatrészek, de igen gyatra minőségűek is. Oda kell figyelni milyen alkatrészt rak be az ember, sok felesleges munkától menthet meg.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük