KiemeltMotorokMotortesztek

Indulj a zöld úton! – Kawasaki Ninja 250R 2008 teszt

ninja250 2299Amikor motorvásárlásra adtam a fejem, fel sem merült, hogy sportmotort vegyek.

Nemcsak azért, mert a társaságban mindenkinek choppere, cruisere volt, hanem mert a közbeszéd úgy tartotta, hogy egy V2-es 400-as praktikusabb egy kezdőnek. Előfordulhat, ugyanis, hogy 250-es sportmotor erősebb, és sokkal harapósabb. Gondoljunk csak arra, hogy Talma 125 cm3-es motorral versenyez.

Most már tudom, hogy a versenymotorok speciális tuningot kapnak, ezért sokkal erősebbek mint az utcai változataik. Azt azonban mindenképp megerősíthetem, hogy egy soros kéthengeres – bár sokkal jobban kell pörgetni – nagyobb teljesítményre képes, mint egy ugyanolyan hengerűrtartalmú V2-es. Ezért is ajánlják sokan az utóbbit a kezdőknek. Aki pedig most kezd motorozni, nem ért hozzá, arra hallgat, aki a környezetében van. Vagy ha körültekintőbb, elolvas néhány tesztet.

Az utóbbi évek egyébként sem kedveztek sportmotorra vágyó, alacsonyabb termetű, kezdő vagy női motorosoknak. Sok választásuk nem volt. Vagy vesznek 125-öst, amit akár hónapok alatt kinőnek, vagy marad a japán belpiacos, 400-as és az alkatrészproblémák. Aki esetleg bátrabb volt, felült egy 600-as gépre, amit még sok éves tapasztalattal is nehéz kimotorozni, nemhogy friss jogosítvánnyal.

Még több kép a galériában!

A Kawasaki ebben az évben nagy ötlettel állt elő. Betömte a tátongó űrt egy olyan motorkerékpárral, amiről az avatatlan szemek soha nem mondanák meg, hogy csak 250-es. Külsőre olyan, akár nagyobb, supersportos testvérei, a ZX-6R vagy a ZX-10R. Az új Ninja 250R-en ráadásul az első idomon nincs is feltüntetve a mérete, csak a farokrészre írták rá, hogy 250R – egész kicsi betűkkel. És ami még jó benne, hogy akár korlátozott jogosítvánnyal is vezethető.

ninja250 1666Bizonyára az sem véletlen, hogy az Egyesült Államokban már régóta kapható (habár injektor helyett karburátoros) 250-es Ninja valóban nagy népszerűségnek örvend. Az ára baráti, a fogyasztása hihetetlenül alacsony. Most, hogy már az amerikaiak is zúgolódnak a benzináremelkedés ellen, pedig náluk még mindig fele annyiba kerül, mint itt, talán még népszerűbb lesz. A kinti eladási statisztikák azt mutatják, hogy a 250-es Ninja vásárlóinak 62%-a kezdő motoros, és ebből 33% nő. Érdemes elgondolkodni ezen.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

 

Nincs még vége, lapozz!

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük