fbpx
EseményekMotorverseny

Óceántól óceánig vezet a Dakar

Laia Sanz Desert LogicVasárnap rajtolnak el a versenyzők az Atlanti-óceán partján fekvő Mar Del Platából. Két hét alatt közel 8500 kilométert tesznek majd meg Peru fővárosáig Limáig, a Csendes-óceán partjáig.

A csajokról

Tavaly szép számmal képviseltették magukat a hölgyek: a négy kategória mindegyikében (motor, quad, autó, kamion) indult női versenyző, összesen 12.

Idén sajnos ez a szám a felére csökkent, és míg tavaly a motorral állt rajthoz a női indulók fele. Idén csak egy szem bátor csaj akad aki nem más, mint a tavaly újoncként induló és komoly sikert elérő Laia Sanz.

A 2011-es versenyen 39. helyen végzett spanyol Laia Sanz (Eulalia Sanz Pla-Gilbert) idén #44-es rajtszámmal, egy Honda CRF 450 X-szel vág neki a versenynek, reméljük legalább olyan sikerrel, mint tavaly. A #78-as rajtszámú, spanyol Rosa Romero Font 2006-ban egy Yamahával indult először, de az ötödik naponkiesett a versenyből. A háromgyerekes anyuka, aki a szintén Dakar versenyző Nani Roma felesége mr tizenöt éve, idén egy KTM 450-essel állt rajthoz.

A quadosok közt tavaly is és idén is egyedül indult nőként az olasz fotós és újságíró, a #259-es rajtszámú Camélia Liparoti. Camélia a már jól bevált Yamaha YSM 700R SE típusú quadot választotta útitársul. Ugyanazt a típust, amivel egy évvel ezelőtt 10. helyen ért célba.

Az autósok közt vannak régi ismerősök és feltűnt pár új név is. Visszatérő versenyzőnek számít Isabelle Patissier, aki pilótaként száll versenybe. Pilótaként indul a Dakarban újonc Stefanie Manns is.

Christine Favre – akinek ez lesz a 4. versenye – és Adriana Andreani – aki első ízben indul a rallyn – mitfahrerként segítik majd társukat a két hetes verseny során.

A versenyről

Január 1-én indul az argentínai Mar Del Platából a rali, ahonnan a versenyzők nyugat felé tartanak, hogy az Andokon átkelve Chilén át végül január 15-én eljussanak a perui Limába.

A verseny komoly fizikai és szellemi kihívást jelent. Először az Andok emelkedőivel és a nagy magassággal járó levegőváltozással kell megküzdeniük a versenyzőknek, hiszen később az Atacama sivatag végeláthatatlan dűnéin is át kell jutniuk.

A 15 napos verseny során egyetlen pihenőnap jár az indulóknak. A hegyen való átkelés után, január 8-án Copiapóban készülhetnek majd a következő hét napos etapra.

A motorosok és quadosok számára 8391 kilométer, az autósoknak 8377 kilométer, a kamionosoknak pedig 8336 kilométer hosszú a kijelölt útvonal.

Érdekességek

  • A Dakar ötlete 1977-ben pattant ki Thierry Sabine fejéből, amikor eltévedve bolyongott motorjával a líbiai sivatagban.
  • Az első verseny 1978 december 26-án rajtolt el, azóta pedig csak egy év volt – 2008 – amikor nem került megrendezésre.
  • A rally 2009-ben került át Dél-Amerikába a 2008-ban történt merényletek és az instabil afrikai helyzet miatt.
  • A motorok 2012-től csak 450 cm3-esek lehetnek, ezzel is élesítve és kiegyensúlyozottabbá téve a versenyt.
  • Peru a 27. ország, amit érint a Dakar.

CsamShop motoros pólók 2023 május

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x