MotorokMotorozás

Nyugodjanak békében! – emlékhelyek az utak mentén

emlekhelyek az ut szelen 8Holnap Mindenszentek ünnepe, majd halottak napja, és a közeleg az adventi időszak is. Ezek az alkalmak mind-mind okot szolgáltatnak arra, hogy a családtagok gyertyát gyújtsanak eltávozott szeretteik emlékére. Csak az nem mindegy, hogy mindezt hol teszik.

A mécses- és gyertyagyújtások sajnálatos módon túlnőttek a temetők kerítésein, így ilyenkor, halottak napja környékén megszaporodnak az utak mentén pislákoló fények is. Ami a temetőben gyönyörű és csendes, meghitt látványt nyújt, az a közutakon inkább figyelemelterelőleg hat, és emiatt akár balesetveszélyes is lehet.

Általánosan bevett “szokás”, hogy közúti balesetben elhunyt személyek hozzátartozói különböző kegyhelyeket emelnek a helyszínen. Ezek amellett, hogy roppant balesetveszélyesek, még törvény is tilja, amiről az emberek többsége sajnos nem tud.

emlekhelyek az ut szelen 1Törvényi szabályozás

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 12. paragrafus 3. bekezdése egyértelműen kimondja, hogy:

“A gépjárművek közlekedésére szolgáló közút területén, a felett és mellett – a közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményeiről szóló miniszteri rendeletben meghatározott területen belül – nem lehet olyan jel, jelzés, egyéb tárgy és berendezés, amely a közúti jelzésekkel – azok alakjával, színével – összetéveszthető, a láthatóságot akadályozza, alkalmas arra, hogy a közlekedők figyelmét elterelje, vagy a közlekedés biztonságát egyéb módon veszélyezteti.” – frissítve 2019. október 25-én.  (forrás: https://net.jogtar.hu)

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Tehát idestova 31 éve megszületett az erre vonatkozó szabályozás, mégis rendkívül kevés esetben nyújtanak be ilyen irányú kérelmet. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársa megkeresésünkre elmondta, hogy ezeket a kegyhelyeket túlnyomó részt önkényesen, engedély nélkül hozták létre, holott az engedélyeztetés teljesen ingyenes.

Amennyiben beérkezik egy kérelem, a közútkezelő megvizsgálja, hogy az adott helyszínen elhelyezhető-e a kegyhely olyan módon, hogy az előírás szerinti megfelelő távolságban legyen az úttesttől, a közelében van-e egy autónak elegendő biztonságos hely megálláshoz, illetve az elhelyezendő tárgyak megfelelnek-e a törvényi előírásnak. Amennyiben ezek a feltételek egyenként, illetve összesen nem teljesíthetők, úgy a kérést  elutasítják. (Köszönet a segítségért Schimmer Erzsébetnek!)

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Tagama

2005-ben szereztem A korlátlan jogosítványt, azóta 4 motor, és 250+ezer km van mögöttem. Könnyed, gurulgatós kezdetek után most már évente minimum 30.000 km-t közlekedem motorral, esőben-sárban, napfényben-nyárban, hóban-fagyban. Rengeteg tapasztalatom van, amit szívesen osztok meg bárkivel, aki elfogadja az ebből fakadó jótanácsokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük