fbpx

Nyomtass magadnak robogót

3d vespa 2Szereted a klasszikus formájú Vespa robogókat? Nosztalgiával gondolsz a 60-as, 70-es évekre? Nem szeretnél közel 5000 dollárt költeni egy vadonatúj Vespa Primavera robogóra? Semmi gond. Nyomtass magadnak egyet 3D-ben. Ha imádod a Vespa formáit, ha szereted a régmúlt idők hangulatát, magadénak érzed az olasz Dolce Vita világát és tudsz 3D-ben nyomtatni, akkor közel állsz álmaid beteljesüléséhez. Persze, csak részben.

Mostanság egyre többet hallani 3D nyomtatással készült motorkerékpár modellekről, melyek az eredetiekkel megegyező méretben készültek. A legújabb hír egy kisebb, makett méretű, nyomtatott gépről szól.

Maurizio “Mao” Casella nem rég mutatta be legújabb művét, ami nem más, mint egy 125-ös Vespa Primavera robogó 3D-s nyomtatási eljárással készült modellje. Mao művének létrejöttét egy másik olasz 3D nyomtatás inspirálta, ami egy Fiat 500-as modelljét formázta meg. „Ez egy robogó azokból az időkből, amikor 16 éves voltam.” mesélte Maurizio Castella.

Mao Vespa verziójának mérete nem valósághű, hanem inkább gyerekjáték méretű. Mielőtt ezt olvasván valaki csalódottan továbblépne egy másik internet oldalra, elárulhatjuk, hogy nagyon is klassz dologról van szó. Érdemes tovább olvasni.

A kis Vespa nyomtatott megtestesüléséhez csupán 14 fájl szükséges, melyeket bárki letölthet az internetről, és ha erre alkalmas nyomtatója van, saját maga ki is nyomtathatja. Sokan most azt gondolják magukban, hogy ez szuper dolog, de miért érdekelne ez minket, motorosokat? Sokakat abszolút hidegen hagyhat egy ilyen hír. Mi lehet olyan nagy durranás abban, hogy valaki kinyomtat magának egy játék méretű robogót? Ez a nem túl nagy szenzáció mennyiben érinthet egy igazi motorost, aki az utakon közlekedik a saját vasparipáján?

Gondoljuk csak bele abba, ha a technika már ott tart, hogy 3D-s nyomtató segítségével ki tudunk nyomtatni kisméretű robogó, autó, akár teljes méretű motorkerékpárok modelleket, vagy bármi mást, akkor közel az idő ahhoz is, hogy egy nap mindenki saját maga nyomtassa ki az általa elképzelt, megtervezett szélvédőt, fejidomot, sárvédőt, kuplung és fék kart, bukógombákat. Továbbá ezt a technikát a meglévő alkatrészek pótlására is fel lehet majd használni. A képzeletnek semmi nem szabhat ezek után határt. Ugye, ezen tények tudatában már sokkal érdekesebb ez a hír?

Egyszóval, ez a nyomtatott robogó – és az egyéb, hasonló nyomtatások – létrejötte egy jövőbe mutató technika kifejlődését vetíti elő, ami mindenkinek hasznot hozhat. Az eddig csak komoly tudással és technikával rendelkező motorépítők által elkészíthető alkatrészeket így sokkal többen és egyszerűbben tudják majd létrehozni, és az egyedi elgondolások alapján tervezett, otthon elkészített elemek hamarosan már szó szerint kézzel foghatók lesznek. Kíváncsian várjuk, mit hoz a jövő, mikor és mennyire terjed majd el ez a technika.3d vespa 13d vespa 2

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x