Hírek

Női szakasz két keréken

noi motoros nap felvonulas 2013 28Hazánk első, női motorosokat tömörítő szerveződésének köszönhetően évről-évre egyre több magabiztosabb és biztonságosan közlekedő motoros hölgyet láthatunk a közlekedés résztvevői között.

A Csajok a motoron (CSAM) non-profit szerveződés 2013 júniusában fennállásának hét éves évfordulóját ünnepelte. A mára népszerű közösségi- és hírportál alapítója és egyben szerkesztője, Wéber Anikó (NaNa) a kezdetekkor hamar felismerte egy ilyen szerveződés létjogosultságát. Így amikor a Wild nevű, motorkerékpárosoknak szóló újság Csajok a motoron rovatát megszüntették, ő továbbra is látott benne fantáziát. Motorosként ismerte az igényeket, és új köntösben, internetes weboldal formájában élesztette újjá, mellyel összefogta az egyre nagyobb számú, hazai motorosok női képviselőit.

A Wild című újságnál töltött évek alatt NaNa testközelből tapasztalta, hogy egyre több nő ül motorkerékpárra. Férfitársaik segítsége révén már nem csak utasként, hanem saját járműveiken rótták az utakat, így kimondottan az ő részükre született az újság Csajok a motoron rovata, mely későbbi sikerei borítékolhatók voltak. A nyomtatott sajtó által képviselt fórum kezdetben 10-20 aktív fő részvételével működött, mely kilépve a világháló sokak számára elérhető terébe már az első héten 80 új regisztrálttal bővült. A csatlakozók száma rohamosan nőtt, olyannyira, hogy jelenleg több mint 5000 követőjük van. A tagok 30%-át férfiak teszik ki, akik szívesen barátkoznak, ismerkednek a motorozással szimpatizáló nőkkel. Ennek nyomán sok új kapcsolat született, és már sokan a jövő motorizált kétkerekűvel közlekedő nemzedékét terelgetik. A 2006-ban létrehozott weboldal kezdetekben az ország különböző részén élő, kétkerekűekért rajongó nőknek adott virtuális találkozási pontot, ahol a kapcsolattartás mellett a tapasztalatszerzés, a női motorosokat érintő hírek, események publikálása, a hasznos információk áramlása és közös összejövetelek, túrák szervezése volt a fő cél. Az akkoriban még nehezen hozzáférhető női motoros felszerelésekről, női versenyekről kapott információk terjesztésében is nagy szerepe van a CSAM-nak.

Az eltelt hét év alatt a CSAM a hasznos információk terjesztése mellett egyre nagyobb közösségi összefogó erőt kezdett képviselni. Idővel karitatív tevékenységek is szerepet kaptak működésében. Így 2007-ben a tragikus motorbalesetben megsérült, azóta is kómában lévő György Melinda gyógykezelésének segítésére pénzgyűjtésbe kezdtek, mely eredményeként 600 000 forintot nyújtottak át a hozzátartozóknak. Ezzel az eseménnyel beindult egy közös kezdeményezés, mely keretében egyéb esetekben is segítőkészségükről tettek tanúbizonyságot. Közreműködésükkel kiadtak egy jótékonysági naptárt, melyen a tagok, szimpatizánsok és azok motorkerékpárjai szerepelnek. Később a naptárak webáruházon keresztüli értékesítése után befolyó összegekkel segítették a borsodi árvízkárosultakat, ahol egy ruhabörze keretein belül ruha és játék adományokkal is kiegészítették a támogatást.

Az egyre nagyobb sikerű jótékonysági naptár bevételeiből 2012-ben a Magyar Mentőmotor Alapítványt támogatták, mely esemény kapcsán annak alapítója, Porpáczy Richárd köszönőlevél formájában fejezte ki hálájukat a segítségért. Ezzel a tettével a CSAM ráirányította a figyelmet arra, hogy az alapítványnak szüksége van támogatásra, további segítségre. A nemes gesztus hatására sok motoros és motoros klub kezdett el gyűjteni, hogy hasonló segítséget biztosítson a rászoruló szervezeteknek. Ezzel az úttörő lépéssel vált a CSAM igazi húzóerővé a motorosok érdekeit, biztonságát segítő szervezetek támogatásában.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Az egyre nagyobb ismertség meghozta a média érdeklődését is, így mind több érdeklődő, szimpatizáns és női motoros ismerkedhetett meg tevékenységével. A 2013-as jótékonysági naptáron már nem csak csinos CSAM tagokat láthatunk kétkerekű kedvenceik mellett, hanem már négylábú társaik is kamera elé álltak. Utóbbi momentum apropója az, hogy idén a naptár bevételeiből a Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola részére adnak támogatást. A naptár idén a legsikeresebb, így a kutyaiskola minden bizonnyal megfelelő szintű anyagi támogatást kap.

A CSAM 2008-ban csatlakozott a 2007-ben, Kanadából indult Nemzetközi Női Motoros Nap szerveződéshez. Azóta minden évben megrendezik a mozgalom hazai megfelelőjét, mely keretében különböző motoros programokat szerveznek kimondottan női motorosok részére. A nem titkolt cél, hogy minél több nő pattanjon nyeregbe.

A Nemzetközi Női Motoros Nap keretében a Pest Megyei Balesetmegelőzési Bizottsággal együttműködve motoros vezetéstechnikai tréninget szerveznek pest-megyei helyszíneken, melyen kizárólag nők vesznek részt a PMBB motoros rendőrei és rendőr oktatói segítségével. Ilyen alkalmakkor a nap csak a női motorosokról szól. Mivel a nők sokszor bátortalanabbak, szégyenlősebbek, nem szívesen mutatják rutintalanságukat tapasztalt férfitársaik előtt, így az ilyen felesleges stressz források kizárásával tudnak érdemben koncentrálni a feladatok teljesítésére, a technikák elsajátítására.

2013 áprilisában az ORFK Rendészeti Szervek Kiképző Központja is szervezett kimondottan nők részére vezetéstechnikai tréninget, mely szintén sikeres, eredményes kezdeményezés. Hogy a jövőben mennyire válnak rendszeressé, illetve sűrűbbé ezek az események, még kérdéses. Wéber Anikó reményét fejezte ki a további együttműködések tekintetében. A balesetmegelőzés és a megfelelő közlekedésbiztonság elérése, folyamatos javulása érdekében elengedhetetlenek ezek az oktatások. A női motorosok egyre ügyesebbek, így egyre magabiztosabb közlekedőkké válnak a tréningek hatására. A motoros élet, a motoros közlekedés aktív résztvevői számára nagyon fontos a folyamatos tréning, a még nem ismert technikák rutinná válása, mivel ezek használata egy kritikus helyzetben életmentő lehet. A vezetéstechnikai tréningek azok számára is nagyon hasznosak, akik rövid idő alatt szeretnék behozni lemaradásukat. Sok női motoros viszonylag idős korban kezd el hódolni szenvedélyének, így a 10-20 éves rutin hiányában valóban hasznossá válik a „gyorstalpaló” oktatás, a tapasztalt, rutinos motorosok tudásának átvétele.

A CSAM tevékenységének segítségével a női motorosok megítélése az utóbbi években sokat javult, jobban a köztudatba került, hogy anyáink, lányaink, feleségeink is szívesen ülnek kétkerekűek nyergébe. Távlati terveinek gerincét továbbra is a női motoros közösség összetartása, információkkal való ellátása és a biztonságos közlekedésre való nevelés képzi. Megjelennek különböző eseményeken, kiállításokon, találkozókon, ahol propagandatevékenységük során egyre több nőt csábítanak a motorizált kétkerekűek közelébe, és rávezetik a szimpatizánsokat a balesetmentes közlekedésre, hogy egyre tovább élvezhessék a szabadság ilyen formájú ízét.

A szerveződéshez csatlakozni, arról informálódni a CSAM weboldalán lehet: www.csajokamotoron.hu

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük