HírekKultúraMotoros történelem

Nógrádi Motoros Krónika a levéltárban

leveltar 44A nógrádi motorozás majd száz évének történetéről szól a Nógrád Megyei Levéltár új oldala, a Nógrádi Motoros Krónika. Az oldal készítői megkeresték az „öreg” motorosokat majd elkezdték egy gyűjtemény kialakítását.

Az oldalon képeket, írásokat jelentetnek meg a régi versenyekről, a helyben gyártott, tüneményes oldalkocsikról, összeállítást a Pannónia Múzeumról, és közzéteszik a régi nagy balesetek fotóit is. Az oldalon nőket is találunk motorkerékpár nyergében.

A nógrádi motorozás majd száz évének történetéről szól a Nógrád Megyei Levéltár új oldala, a Nógrádi Motoros Krónika. Az oldal készítői megkeresték az „öreg” motorosokat majd elkezdték egy gyűjtemény kialakítását. Az oldalon képeket, írásokat jelentetnek meg a régi versenyekről, a helyben gyártott, tüneményes oldalkocsikról, összeállítást a Pannónia Múzeumról, és közzéteszik a régi nagy balesetek fotóit is. Az oldalon nőket is találunk motorkerékpár nyergében.

A motoros krónika ötlete egy balassagyarmati pincéből indult, ahol különleges gyűjtemény nyílt 2008 tavaszán. Egy gyűjtő szenvedélyének eredménye az első Pannónia motorokat bemutató kiállítás. A levéltár saját eszközeivel segít bemutatni, népszerűsíteni a gyűjteményt, ami jóval több, mint egyszerű motorkiállítás. Egy korszak lenyomata, egy életérzésé a vitrinekben elhelyezett sok apró tárggyal, az ötvenes évekből „itt maradt” benzinkúttal, a hetvenes évek utcai versenyeinek fotóival.

Kevesen emlékeznek már arra, hogy a hetvenes években több ezren – a Nógrád tudósítása szerint 1975-ben 15 ezren – szurkoltak végig egy-egy kisvárosi motorversenyt. „A motorok gyorsak voltak, de az élet nyugodtabb mederben folyt, több idő volt odafigyelni a bennünket körülvevő világra, egymásra” – mondta egy régi versenyző.

Anyagiak és informatikai háttér híján nem profi honlap készült. Az ingyenes és a kezdő felhasználók számára is könnyen megismerhető lehetőségeket próbálták kihasználni az oldal készítői. Aki megosztaná emlékeit a lap látogatóival, az ezen az email címen léphet kapcsolatba a levéltárral.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük