CsajokMotorokMotoros divatMotorozás

Motorozásban edzett bőrruha készítők: Cölöp Művek, Cegléd

colop-muvek6Ki tudja, mi kell egy motorosnak? – Egy másik motoros. A ceglédi Cölöp Műveket sokan ismerik már országszerte, hiszen régóta varrják a motorosok ruháit.

Egészen pontosan az 1970-es évektől kezdve. Fekete Béla motorversenyző, akit mindenki csak Cölöp néven azonosít, maga fejlesztette ki azt a technikát, amellyel a motoros bőrruhákat varrja, hiszen a saját bőrén tapasztalta a nyeregben, hogy mi a jó egy versenyző számára.

Azóta sok év telt el, és a bőrrel való bánásmódot tökélyre fejlesztették feleségével, Cölöpné Marikával, akivel többek között arról beszélgettünk, mire kell odafigyelnie egy nőnek, ha bőrruhát vásárol. De kezdjük az elején!

─ 1978-ban házasodtunk össze a férjemmel. Akkor még nem volt bőrruha készítő az országban, s ő megtanulta a varrás csínját-bínját és magának varrta a ruhákat. Miután megszületett az első gyermekünk, a GYES alatt elsajátítottam a bőrrel való foglalkozást – emlékszik vissza Marika. – Azóta a motorversenyzők ruháit javítjuk, s a civil motorosoknak készítünk motoros mellényeket, kabátokat, nadrágokat. Bármilyen különleges kérést teljesítünk.

colop-muvek

Mi a fontos a versenyzők ruháinál?

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

─ Arra kell figyelni, hogy a megfelelő helyen legyen a ruhában a térdük, a könyökük, az üleprészük, ahol az elasztikus anyagok találhatóak. Ne arra kelljen koncentrálniuk, hogy nem tudnak kiülni a motorra; hogy a térdüknél feszül a ruha. Sokan azt hiszik, hogy akkora ruhát kell venniük, amelyben úgymond a helyén van mindenük: például aki magas, vékony, beszerzi a 60-as méretű bőrcuccot, mert végig ér benne a keze-lába. Holott akkor az egész ruhához hozzá kell nyúlni, mert rá kell szűkíteni. Elég a ruha bőségét megvenni, mert csak a combjánál és a kezeinél kell hosszabbítani.

A versenyzők ruháit rugalmasabb bőrből készítik?

─ Nem, ugyanabból, mint az utcai motorosokét. Csak van kifejezetten olyan egyrészes ruha, ami motorversenyzőknek való. De egyébként nem elasztikus a bőr, ugyanolyan minőségű és tartósságú, mint a civileké. Csak aki már nagyon benne van a versenyzésben, tudja, hogy nem kétrészes ruhában akar a rajtvonalhoz állni, mert az balesetveszélyes.

colop-muvek7

A csajok pedig kaphatnak magukra kifejezetten csinos, nőies szabású viseleteket.

─ Hiába a női ruhák, a hölgyek nagy része férfiruhát tud magának vásárolni, mert vagy izmosabb, vagy erősebb mellben. Nem gondolnak arra, hogy ha megveszik a csinos-csajos rucit, akkor is mellben fel tudjuk bővíteni és ugyanolyan szabású marad. Nekünk az a dolgunk, hogy olyan munkát adjunk ki a kezeink közül, amiről úgy látszik, mintha most jött volna ki a gyárból. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy egy motoros ruhában nem úgy kell például cipzárt cserélni, mint egy kabátban. Nagyon sok anyag van a bőrruhában, s a régi tűnyomba kell visszavarrni a cipzárt és így tovább, de ezek már a szakmai hozzáértésen múlnak. Egyébként, sok motorversenyző hölgy jár hozzánk, a teljesség igénye nélkül: Ancsy, Kis Viki, Kovács Niki, Pici Rita.

Mennyi egy ruha élettartama?

─ Van, aki 8 éve ugyanazt hordja. Igazából ez pénztárcától függ. Ha megveszel egy jó ruhát, ami nem csúszik, esik, akkor gyakorlatilag lehet, hogy csak tisztíttatni kell. Ha esik a ruha, akkor javítunk rajta, de még így is, ha megfelelő minőségű, akkor hosszú évekig bírja egy-két apróbb javítással és tisztítással.

Milyen anyagokkal dolgoztok?

─ Kitűnő motoros bőrruha alapanyagaink vannak. Olyanok, mint amelyekből az eredeti versenyruhákat készítik. Gyerekruhát, 3-5 éveseknek, 158-as méretig vállalunk. Nagyon keveset lehet kapni, azt is külföldről hozzák, de nem valami jó cuccok. Nálunk körülbelül két hét, míg elkészül a kicsire a ruha. A Talmácsi-féle gyerekruhákat is mi gyártottuk, ugyanakkor Laczkó Mátéét, és még sorolhatnám. Időközben alakítani kell a kis versenyruhákat, hiszen a gyerekek gyorsan nőnek: tudjuk nagyítani, bővíteni, hosszítani az öltözékeket.

Lapozz a folytatáshoz!

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük