fbpx

Motoros jogosítvány-változások 2013-tól


„A2” alkategória

Megszűnésre ítélték az „M” mellett, az „A korlátozott” kategóriát is. Január közepétől lép színre az „A2”, amely 18 éves kortól szerezhető meg. Azon motorkerékpárok tartoznak ide, amelyek teljesítménye a 35 kW-ot, teljesítmény/tömeg aránya pedig a 0,2 kW/kg-ot nem haladja meg, és amelyeket nem kétszer akkora teljesítményű járműből alakítottak át.

„A korlátozott” kategória

Legfeljebb 25 kW teljesítményű és 0,16 kW/kg teljesítmény/saját tömeg arányt meg nem haladó motorkerékpárok gyűjtő csoportja.

„A korlátlan” kategória

Mint már említettem, az „álomkategóriánál” az életkor fog változni, tehát 21-ről 24-re növelték a jogsi megszerzéséhez szükséges korhatárt. Tehát, még pluszban három évig kell várniuk azoknak, akiknek ez az álma.

Az „A”-s jogsis oktatásnál egy jelentős újítás, hogy a tanulók által vezetett motor legalább 600 köbcentiméter hengerűrtartalommal és 40 kW motorteljesítménnyel rendelkezzen.

Kategóriaváltás

Az eddigi norma lehetővé tette, hogy az „A”-s jogsit elméleti tanfolyam és KRESZ vizsga nélkül, csökkentett gyakorlati óraszámmal, az „A1”-, illetve az „A korlátozott” jogosítvánnyal rendelkezők megszerezzék egy éven belül, valamint ha betöltötték a 21. életévüket. Nos, az új jogszabályok szerint, legalább két éves, „A2” alkategóriás jogsival lehet a nagy „A”-ért hajtani.

A változtatások, mondanom sem kell, az európai normákat veszik alapul, ezért a szigorításnak is felfogható módosítások.

Ajánlom másoknak is
NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x