KiemeltMotorokMotoros jogosítvány

Milyen járműveket vezethetsz az egyes motoros jogosítvány-kategóriákkal? – INFOGRAFIKA

Motorkerékpár KatgóriákA jogszabályok folyton változnak, ember legyen a talpán, aki követni tudja. Ráadásul az egyes motoros jogosítvány-kategórák elnevezése is megváltozott az idők folyamán. Aki nem mostanában vizsgázott, annak lehet, hogy teljes a káosz, így megpróbálom letisztázmi, hogy az egyes motoros jogosítvány-kategóriákkal milyen járműveket vezethetsz.

Ha valaki teljesen kezdőként csöppen bele a jogosítványszerzés világába, valószínűleg tanácstalanul áll, hogy vajon melyik kategória is az, ami neki való lenne. Persze más a helyzet, ha már eleve szervezett keretek között, például általános- vagy középiskolai akcióban zajlik a jogsiszerzés, mert akkor a korod alapján nem kérdés, hogy melyik kategóriát teheted le: általánosban az AM-et, középiskolában a B-t szokták így kedvezményesen meghirdetni.

Az is egy jó megoldás, hogy a motoros iskolában érdeklődsz a lehetőségeidről, de sokan nem bíznak benne, hogy ott teljeskörű tájkoztatást kapnak. Szóval most megpróbáltam a lehetetlent, és egy infografikában összegyűjtöttem a motoros kategóriákat. Forrásként ezt a cikket használtam fel.

Vezetési jogosultság az egyes motoros jogosítvány-kategótiák esetében

Fontos kiegészítések:

– Az egyes közúti járműveket a közúti közlekedésről szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) határozza meg.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

– Az oldalkocsis motorkerékpár nem háromkerekű motorkerékpár, hanem a KRESZ által meghatározott járműfajta: „kétkerekű motorkerékpár oldalkocsival.” A  kategóriákba („A”, „A1”, „A2”, „A”korl.) való besorolását  pedig a teljesítmény, a hengerűrtartalom és a fajlagos teljesítmény alapján kell elvégezni.

– Az 1998. január 1. előtt kiadott „A1” kategóriával a 125 cm3 hengerűrtartalmat meghaladó, de a 150 cm3 hengerűrtartalmat meg nem haladó hajtómotorral ellátott motorkerékpárt is lehet vezetni.

– Az „M” kategóriában érvényes vezetői jogosultságot igazoló vezetői engedélyt (járművezetői igazolványt) a közlekedési igazgatási hatóság 2013. január 19-ét követően kérelemre „AM” kategóriára érvényes vezetői engedélyre cseréli.

– Az „A korlátozott” kategóriára érvényes vezetői engedélyt 2013. január 19-ét követően a közlekedési igazgatási hatóság kérelemre „A2” kategóriára érvényes vezetői engedélyre cseréli.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

2 thoughts on “Milyen járműveket vezethetsz az egyes motoros jogosítvány-kategóriákkal? – INFOGRAFIKA

 • Tóth F. Csaba

  Kedves NaNa! Kedves Mindenki!
  Hozzáfűznék pár dolgot. 2019 január 1-től AM kategóriás vezetői engedéllyel már nem lehet mopedautót (L6e kat. jm.) vezetni, ahhoz legalább A1 vagy B1 kat. vezetői engedély szükséges.
  Ha “alacsonyabb” A-valamelyik kategóriával rendelkezel, akkor a “felsőbb” A-következő kategóriát különbözeti vizsgával, újabb KRESZ-vizsga nélkül, csökkentett vezetési óraszámmal is leteheted. A1-ről A2-re 18 éves kortól, A2-ről A-ra 20 éves kortól lehet különbözeti vizsgát tenni, azonban A1-ről A-ra csak 24 éves kortól.
  Sikeres vizsgázást és utána sok-sok balesetmentes motoros kilométert kívánok Mindenkinek! Üdv szevatok:
  Vidék

  Reply
  • Köszi a kiegészítést.

   Reply
Average
5 Based On 1

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük