EseményekKiemeltMotorverseny

Ladycross, versenysorozat csak csajoknak

aktualis 196Tavaly már zajlott egy sikeres női futam, de idén a MAMS hivatalosan is kiírta a nők motokrossz versenysorozatát. Az elmúlt hétvégén pedig megkezdődött a csajok csatározása a terepen. A hazai motokrossz történetében új színfolt a nők versenye.

A MAMS Elnöksége által elfogadott 2008- as alapkiírás szabályai szerint a MAMS Női Motocross Kupa 85-, 125- és 250 cm3-es gépek számára open versenyként, 6 fordulóból álló sorozat lesz idén. Részvételre jogosultak azok a nevezők, illetve versenyzők, akik ez évben a MAMS érvényes nevezői, és „I”, „N”, „C” versenyzői licenccel rendelkeznek, valamint a versenyekre szabályszerűen beneveznek. A részvétel napi, “D” licencel is lehetséges, de akik így indulnak, bajnoki pontot nem kaphatnak, eredményük csak az adott versenyen kerül értékelésre.

A korhatárok megfelelnek az általános szabályoknak, 85 cm3-es kategóriában betöltött 10-, 125 cm3-es kategóriában betöltött 14-, 250 cm3-es kategóriában pedig betöltött 15 év a követelmény. A versenyek két futamból állnak, 2×15 perc + 2 kör, és az edzések alapján jogosult minden versenyző indulni bármelyik futamban akkor is, ha valamelyikben nem indult. A verseny akkor érvényes, ha azon legalább 4 versenyző rajthoz állt, az éves értékelés pedig akkor, ha minimum 5 versenyző helyezési pontokat szerzett.

A díjazás a szokásos, az 1-6. helyezettet szólítják ki minden forduló után a ceremóniára. Mivel a sorozat a MAMS hivatalos rendezvénye, az éves összesítés 1-3. helyezettje a Szövetség év végi díjkiosztó ünnepségére is hivatalos lesz. Máris számos segítője van a Ladycross versenyeknek, például a neves edző, Németh Kornél felajánlotta, hogy csak a lányoknak díjmentes felkészítő edzéseket tart, míg más támogatók ehhez díjmentes edzőpálya használatot biztosítanak.ladycross 01

A magyar motocross története során mindig is az elsők közé tartozott, amikor a sportágban „új lapot” kellett húzni. Most a női motokrossz hazai beindítását is az elsők között valósította meg a szövetség igen jó ütemérzékéről adva tanúbizonyságot. A nemzetközi motorkerékpáros szövetség, a FIM (Fédération Internationale de Motocyclisme) ugyanis szintén idén írta ki először a női motokrossz bajnokságot.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Azok a magyar lányok, akik eddig is benne voltak ebben a sportban, a fiúk mezőnyében húzták a gázt. Az első, kifejezetten női verseny hazánkban a múlt évi nyáregyházi EB betétfutamaként mutatkozott be, és nagy közönségsikert aratott. Az idei versenysorozat első futama az elmúlt hétvégén, április 5-én, szombaton a Kelet Kupa keretében, Monoron zajlott. Ezúttal hivatalosan a Ladycross első fordulója volt a legrangosabb verseny, még egy MAMS felügyelő is jelen volt, és végignézte, hogy debütálnak a lányok.

risztov eva

A várakozásoknak megfelelően a csajok nagyot küzdöttek. Mivel a junior 85-tel összevont futamban mentek, a mezőny nagy létszámmal rajtolhatott, és igen látványosra sikerült. Minden óvatosság ellenére sajnos történt egy baleset, egy versenyző agyrázkódás miatt került kórházba rövidebb megfigyelésre. Ennek ellenére a szervezők remélik, hogy a következő futam hasonló színvonalon, ugyanilyen lelkes versenyzőkkel zajlik majd le.

Bízunk abban, hogy a hazai Ladycross a környező országokban tapasztalhatóhoz hasonlóan, dinamikusan fejlődik majd az elkövetkező években, és hogy az idei sorozat sikeres lesz. Mindenesetre örömmel ünnepelhetjük majd év végén azt a történelmi pillanatot, amikor az első magyar női győztes a dobogóra áll.

Azt még elismeréssel írhatjuk a kislányok javára, hogy a külföldiekkel is megtűzdelt junior 85-ös mezőnyben remekül helyt álltak:

  • 6. Magyar Vivien,
  • 9. Molnár Alexandra,
  • 13. Szekeres Viktória,
  • 15. Marton Mónika.

A következő futam április 19-én Lakitelken lesz.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük