Házi barkácsMotorokMotorozás

Közeleg a tavasz – Emlékeztető a szezonkezdéssel kapcsolatos teendőkre

kozeleg a tavasz 01Régebben már többször körbejártuk a témát, ami a téli álomból felkeltett motorokkal, illetve gazdáikkal kapcsolatos teendőket taglalja, de időről-időre emlékeztetni kell mindenkit arra, hogy előkészületek nélkül ne induljon el, mert komoly bajba is kerülhet.

Az egy dolog, hogy mondjuk az utcasarkon, vagy épp jóval távolabb lerobbansz, és haza kell tolnod a masinát, de egy fék vagy futómű meghibásodás okozta baleset már hosszabb ideig kivon a forgalomból téged is, és a motorodat is. Érdemes figyelmet fordítani a műszaki állapotra.

Ha a korábbi, a témához kapcsolódó cikkeket még nem olvastad, akkor hajrá. Még nem késő bepótolni. Ezekből megtudhatod, hogy mely dolgokat kell átvizsgálni, melyek azok a részletek egy motoron, melyek megfelelő műszaki állapota elengedhetetlen a biztos üzemhez.

A motor felkészítése a szezonra

Alaposan tisztítsd meg a motorod. Ellenőrizd az akkumulátort, a fékeket, a futóműveket, a láncot vagy a szíjfeszességet, illetve azok állapotát. A láncot tisztítsd meg és kend megfelelő szerrel. Próbáld végig az elektromos berendezéseket, vizsgáld meg a gumik állapotát, ellenőrizd a guminyomásokat.

Nézd végig a motorod, hogy nincs-e valahol olaj- vagy hűtővízszivárgás. Ellenőrizd a fékfolyadékok és a motorolaj, illetve a hűtővíz szintjét. Érdemes a meglazult csavarok, illesztő elemek után is nyomozni kicsit, mert ha valamilyen típusspecifikus darabot menet közben elhagysz, azt drága lesz pótolni is.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A motoros ruházat előkészítése a szezonra

Ha ezekkel megvagy, már csak a ruházatodat kell előbányásznod a szekrény mélyéről, amit szintén nem árt bevetés előtt alaposan kitisztítani, vagy kitisztíttatni, főleg akkor, ha mocskosan, nedvesen raktad el, és a télen jól bebüdösödött. Szövet cuccok esetében az impregnálásól se feledkezz meg!

Amennyiben valamelyik felszerelésed annyira elöregedett vagy sérült, hogy használata veszélyes lehet, vásárolj helyette újakat. Tavaszig még bőven van időd végignézni a motoros boltok kínálatát.

A motoros rutinod visszaszerzése

Ha minden tökéletes, akkor magadról, egészen pontosan a motoros tudásodról se feledkezz meg. Fokozatosan szoktasd magad a forgalomhoz, ne motorozz azonnal rutinból. Ha nem vagy biztos magadban, az első adandó alkalommal menj el egy vezetéstechnikai tréningre.

Hidd el, megéri a ráfordított időt, a figyelmet, az előrelátást és a pénzt az, hogy ne törd össze magad, és ne egy kórházban fekve, gipszben izzadva és a viszketéstől gyötörve hallgasd az utcán elhúzó motorok hangját.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük