EseményekMotorverseny

Kovács Niki – Az első dupla pódium Katarban

kovacsniki race1 action2 kEgy peches verseny és egy törölt futam után Kovács Niki nagy izgalommal várta a katari bajnokság következő fordulóját, ami ezen a hétvégén a MotoGP betétfutamát adta.

 

 

Versenyzőnk ennél jobban nem is időzíthette eddigi legjobb versenynapját. Mindkét futam után felállhatott a dobogóra, ráadásul nem akármilyen közönség előtt.

Világbajnoki depóban megfordulni nézőként is hatalmas élmény, nemhogy versenyzőként, még akkor is, ha az ember lánya „csak” egy kiegészítő program résztvevője. Nikinek mindez most megadatott a MotoGP 2013-as szezonnyitóján.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Ahogy mindig, ezúttal is két futamot rendeztek a versenynapon, pénteken – az elsőt délután, míg a másodikat késő este, az ismert losaili villanyfénynél.

Niki betartotta a csapatfőnöki utasítást, és egy jó rajt után, kitűnő első köröket futott, így sokáig a második helyen haladt kategóriájában (most is együtt futott a Superbike és a Superstock 600-as géposztály). Később az indiai Ravikumar, akinek az edzések során végig jobb ideje volt, megelőzte a magyar lányt, akinek eközben egy kínai ellenfele is akadt.

Ravikumarnak később gondjai adódtak, ezért visszaesett, míg Nikinek továbbra is keményen kellett küzdenie a második helyért.

„Több előzés volt köztem és a kínai srác között, így volt rá lehetőségem, hogy kitapasztaljam, a pálya második felében én vagyok a gyorsabb. Ezért az volt a taktikám, hogy lekövetem őt az utolsó körben, és a végén megelőzöm. Azzal azonban nem számoltam, hogy a 10-es kanyarban kisodródom, és nagyjából 1,5 másodperces hátrányba kerülök. Ekkor már éreztem, hogy nem lesz egyszerű, de nem adhattam oda ilyen könnyen a második helyezést. Egy nagy hajrának köszönhetően végül bejött a taktikám, és ugyancsak egy hajszállal (egész pontosan 5 századmásodperccel), de összejött az eddigi legjobb eredményem Katarban. Arra pedig végképp nem számítottam, hogy elsőnek Paolo Ciabatti, a Ducati MotoGP versenyigazgatója gratulál majd, akivel még a Superbike világbajnoki sorozatban ismerkedtünk meg 2010-ben, ahol akkor ő volt a szériamenedzser” – foglalta össze Niki az első futam izgalmait.

Az esti verseny előtt az égiek ismét csavartak egyet a történeten, ahogyan két hete is. Akkor az eső miatt törölni kellett a második futamot, ami most is veszélybe került.

Már napközben is többször csepergett az eső – ezért akadt is néhány üresjárat a világbajnoki edzéseken – de az igazi kaland estére futott be. A rajtrácson állva ugyanis, egy perccel a bemelegítő kör előtt esni kezdett, ezért elhalasztották a rajtot. A 10 perces várakozás során többször elállt, majd újra rázendített, de végül elengedték a futamot.

Az első körökben a pálya okozta a legnagyobb fejtörést a versenyzőknek, ami inkább volt saras, mint vizes, köszönhetően a rengeteg homoknak, amit a hatalmas szél a nap folyamán felhordott a pályára.

Niki ismét remekül kapta el a rajtot, bár ezúttal nem tudott lépést tartani kategóriája legjobbjaival, mivel beragadt egy 1000 kcm-es motor mögé. De ezúttal sem motorozott magányosan, a harmadik helyért is komolyan meg kellett küzdenie. Több előzés is volt a futam első felében, de Niki ezután ritmust tudott váltani, annak ellenére, hogy csúszni kezdett a hátsó gumi alatta.

„Körről-körre egyre többször csúsztam meg. Azt gondoltam, még egyszer nem történhet meg az, ami a bajnokság első fordulóján (akkor hibás abroncsot fogott ki), és biztosan én hibáztam, hiszen elég volt néhány centiméterrel elhagyni az ideális ívet, ott már állt a homok a pályán. De sajnos nem így volt, megint drasztikusan elkezdett elfogyni a gumim. Miután összeállt bennem, hogy mely kanyarok a legrizikósabbak, azokban igyekeztem kímélő üzemmódban fordulni, a többiben, viszont beleadtam mindent, ami a csövön kifért. Ez végül arra is elég volt, hogy bő 6 másodperces előnyt szedjek össze.

Nagyon boldog vagyok, hogy végre sikerült kétszer is a dobogón végeznem, az pedig, hogy ez pont a MotoGP-s barátaim előtt sikerült, külön öröm. Nyilván vannak, akik nem tudják, de fotósként és újságíróként régóta követem személyesen a világbajnokságot, és az évek során sok barátot szereztem itt. Mindkét futamot élőben közvetítették a belső tv-s láncon, amit nagyon sokan figyeltek, de voltak, akik a fal mellett drukkoltak nekem, mint például Colin Edwards vagy Marc Márquez apukája. Bízom benne, hogy a hátralévő futamokról hasonló sikerekkel térhetek haza. Hálával tartozom a katari szövetségnek, hogy részem lehetett ebben az élményben.”

Eredmények:

Katari Bajnokság Superstock 600-as kategória

3. forduló

Verseny 1.

1. Rajini Krishnan (IND)

2. Kovács Nikolett

3. Huang Shizhao (CHN)

Verseny 2.

1. Rajini Krishnan (IND)

2. Deepak Ravikumar (IND)

3. Kovács Nikolettkovacsniki race1 podium kkovacsniki race1 action kkovacsniki race1 finish kkovacsniki race1 podium2kovacsniki race2 colin edwards kkovacsniki race2 podium k

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük