Hírek

KGFB – mi várható jövőre?

kgfb biztos%C3%ADt%C3%A1sSok egyszerűsítést, rugalmasabb biztosítási rendszert hozott a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) törvény módosítása.

 

 

Lassan lejárt már a legtöbb kötelező gépjármű felelősségbiztosítás, tehát újra kell kötniük a tulajdonosoknak.

 

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

 

Év közben sok találgatás és elemzés látott napvilágot az új kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) szabályok nyomán várható díjemelkedésről, de a kampány erre rácáfolt: akár 15-20%-os kedvezményt is szerezhetnek az élelmesek.

A biztosítóknak már nem két országos napilapban kell meghirdetniük díjaikat, hanem saját honlapjukon, illetve a MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) és a PSZÁF (Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete) honlapján. Továbbra is egy évre szólnak majd a biztosítási szerződések.

A január 1-jén életbe lépő módosítások értelmében a biztosítók 2013. január elsejétől bármikor megváltoztathatják korábbi tarifáikat. A jövőben tehát, ha egy biztosító meghirdeti díjtarifáját, akkor az már nem a naptári évfordulótól érvényes szerződésekre fog vonatkozni, hanem minden olyan szerződésre alkalmazandó lehet, amely a meghirdetést követően legkorábban 60 nap múlva kezdődik, vagy újul meg. A díjtarifák – az eddigiekhez képest változatlanul – mind az új, mind pedig a meglévő szerződésekre vonatkoznak majd.

További változás, hogy a kártörténeti nyilvántartási rendszer által az azonosíthatóság érdekében képzett azonosító számot immár nem csak a biztosítók és a központi rendszer, hanem az ügyfelek is megismerik és használni fogják. A belső ügyfél azonosító számról az ügyfeleket tájékoztatni kell, nekik pedig szerződéskötés során kell azt közölni a kiválasztott biztosítóval.

Nem változnak a szerződés felmondásának szabályai, vagyis biztosítót váltani a jövőben is csak a szerződés évfordulóját követő napi hatállyal lehet majd. Ehhez a meglévő kötelező biztosítás felmondását idén is legkésőbb 30 nappal az évfordulót megelőzően kell eljuttatni az előző biztosítóhoz.

Továbbá óvja az ügyfelek érdekét az is, hogy a biztosítók nem köthetnek két hónapnál hosszabb időre előre szerződést.

A K&H Biztosító vezeti a legtöbb új szerződést kötő társaságok listáját. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díja néhány alapadattal könnyen kiszámítható, és a cég honlapján pár kattintással a kgfb mellett, a casco és a lakásbiztosítási szerződés is kedvezményesen megköthető. A meglévő ügyfelek nagyrésze pedig, rendszámuk és kötvényszámuk megadásával lekérdezheti 2013-ra érvényes díjukat is.

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük