fbpx

Járj munkába motorral

jarj munkaba motorralIdén 24. alkalommal kerül sor a „Motorozz a munkába nap” elnevezésű eseményre. A nemzetközi megmozdulás várhatóan a korábbiakhoz képest még nagyobb tömegeket fog aktivizálni. A szintén „Motorozz a munkába” elnevezésű, amerikai, non-profit társaság által szervezett, évente megtartott esemény június 15.-én, hétfőn lesz.

A „Motorozz a munkába nap” alkalmával 2014-ben több mint 8 000 000 amerikai motoros és robogós igyekezett két keréken munkahelyére. Becslések szerint ez a szám idén bőven 1 000 000-val lesz több. Motorok vagy robogók nyergében a munkába ingázók sokkal gyorsabban tudják megtenni a napi megszokott távokat, így időt, energiát takarítanak meg. Ez azt jelenti, hogy közel 20%-al kevesebb időt töltenek utazással, mintha autóval közlekednének. Arról nem is beszélve, hogy a motorok, robogók fenntartási és üzemanyag költségei is jóval kevesebbek egy autókénál, illetve az egy nyomon haladó járművek az utakon és a parkolókban is kevesebb helyet foglalnak el.

„Sok ember nem ismeri fel a motorozás pozitív hatásait, és nem igazán adja meg a megfelelő tiszteletet a közlekedés ezen formájának. Továbbá akad olyan is, akinek fogalma sincs arról, hogy milyen rejtett és káros hatásai vannak annak, hogy majdnem mindenki kizárólag autóval képzeli el a közlekedést. Az autók klassz gépek, szeretjük is őket, de mi inkább motorozunk, ha lehet, így kevesebb energiát fogyasztunk, és kevésbé szennyezzük környezetünket.” nyilatkozta Andy Goldfine, az esemény egyik szervezője.

Ez a nap nem csak a közlekedési dugók csökkentéséről, a motorokról és a gazdaságosságról szól. Winston Churchill híres mondása, mely szerint „Mi formáljuk épületeinket, majd utána azok formálnak minket” egyéb megközelítésekből is megállja a helyét. Ez az elgondolás nem csak otthonainkra, épületeinkre igaz. Érvényes mindenfajta technológiára, ember által alkotott dologra, mely magára az emberre, illetve környezetére visszahat, és így alakítja azt. Ha visszagondolunk az emberiség történelmére, akkor világosan látszik az, hogy ennek a folyamatnak, oda-vissza működő kölcsönhatásnak egyik nagy szelete a közlekedés, annak fejlődése, és ezekkel együtt a legkülönfélébb helyváltoztatást lehetővé tevő eszközök.

Ennek felismerése is nagyban közrejátszik abban, hogy motorozunk, és ezért nagyon fontos esemény a „Motorozz a munkába nap”. Ennek a napnak a célja nem kizárólag a motoros közlekedés szélesebb elterjesztése, hanem az is, hogy a közlekedés többi résztvevőitől több megértést, együttműködést harcoljon ki, és hogy az autósok toleránsabbak, elfogadóbbak legyenek azokkal szemben, akik a közlekedés ezen formáját választották. Továbbá támogatást is szándékszik nyújtani, és bátorítani azoknak, akik szeretnek motorozni, így ösztönözve őket, hogy többet használják motorjaikat, robogóikat a hétköznapokban, és ha lehet, munkába járáskor se hagyják a garázsban őket.

A „Motorozz a munkába” honlapján az érdeklődők további információkat is találhatnak a szervezetről. Közeleg június 15.-e. Ha előtte kifesztiváloztad magad a hétvégén, hétfőn, munkába is motorral menj, és meséld el a kollégáidnak, hogy milyen szuper reggeled volt motorod nyergében, míg ők a dugóban bosszankodtak, főttek, és jól el is késtek. Biztosan irigyek lesznek, és még az is lehet, hogy kedvet kapnak, és egyszer csak a reggeli forgalomban egy motor vagy egy robogó nyergében futtok össze valahol a buszsávban, amint végigelőzitek a sok nyomorult négykerekűt.

Lepd meg a szerelmed egy páros motoros karkötővel Valentin napra!

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x