fbpx

Halálos motoros baleset a 10-es úton

baleset 10 58Ahogy beálltunk a garázsba, már csörgött a mobilom – egy rokonom hívott. Mikor meséltem neki a balesetről, kiderült ő is hallotta a rádióban, és a szíve majd kiugrott, mert tudja, hogy ezen az útvonalon közlekedek én is minden nap ebben az időpontban. Persze minden motorosban valahol benne vannak Petőfi lázadó versének sorai:

„Egy gondolat bánt engemet:
Ágyban, párnák közt halni meg!
Lassan hervadni el, mint a virág,
Amelyen titkos féreg foga rág;
Elfogyni lassan, mint a gyertyaszál,
Mely elhagyott, üres szobában áll.”

 

Azt is tudom, hogy „jőni fog ha jőni kell a nagyszerű halál”, és ami meg van írva, annak úgy kell lennie. De ne menjünk elébe! Ne kísértsük a sorsunkat. Talán ez a baleset is elkerülhető lett volna, ha megvárja a motoros a záróvonal végét. Lehet, hogy egy perccel később ér oda, de megérkezik, és most a saját ágyában fekve mosolyogva gondol vissza erre a napra, és hogy milyen jót motorozott. És az utasa sem egy kórház ágyában leszedálva próbál megmenekülni az elfelejthetetlen emlékképektől.

Persze az autósoknak is jobban kell ránk figyelniük, de tudomásul kell vennünk, hogy (jó esetben) fele annyi lóerővel, kétszer akkora súlyú masinákat hajtanak, mint mi, és ők nem mi vagyunk. Máshogy és mást döntenek. Mást látnak, és máshogy reagálnak, mint mi. Adjunk nekik időt, hogy megtanulják, vannak egy nyomvonalon haladó járművek is.

Magatartásunkkal segítsük őket ebben a tanulásban – ne jobbról, balról előzzük őket egyszerre, hisz jó, ha az egyik tükörre és az ott feltűnő motorosra tudnak figyelni. Mi meg jegyezzük meg végre, hogy a közút nem versenypálya! A közút – ahogy neve is mutatja – közlekedésre való! Ha száguldozni van kedvünk, van rá több lehetőség ellenőrzött, zárt versenypályán. Figyeljünk jobban egymásra is, hiszen sokszor mi motorosok sem vagyunk belátással egymás iránt, akkor hogyan akarjuk ezt elvárni a többi közlekedőtől?

Az egyik fantasztikus dolog a motorozásban, hogy ha nem akarom, nem kell csinálnom. Míg kocsiba kényszerből ül az ember, mert el kell jutnia A pontból B pontban, mi azért motorozunk, mert szeretünk. Mert boldogságot jelent az élvezet, amit a lóerők és a nyomaték ad. Van, aki lassabban megy, van aki gyorsabban. A különbség a nap végén az lesz, hogy ki melyik ágyban fekszik.

Ajánlom másoknak is

Lepd meg a szerelmed egy páros motoros karkötővel Valentin napra!

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x