fbpx

Gáz, ha félek motoron a sok baleset hallatán?

tagama motorozasNem, egyáltalán nem gáz, amit érzel. Teljesen normális. Sőt, szinte kívánatos is. Legalább érzed, hogy mennyire komoly dolog ez, nem játék, nem szabad félvállról venni.

Az augusztus elején Budapesten történt, sajnálatosan halálos kimenetelű baleset kapcsán kérte a véleményem egy fiatal anyuka, aki épp az A1-es kategóriájú jogosítvány megszerzése előtt állt. Az említett balesetben egy fiatal motoros nő veszítette életét.

Bettit nagyon megérintette ez az eset, eléggé meg is ijedt, és azt kérdezte tőlem, hogy ez mennyire “gáz”, hogy ő most fél.

Kedves Betti!

Nem, egyáltalán nem gáz, amit érzel. Teljesen normális. Sőt, szinte kívánatos is. Legalább érzed, hogy mennyire komoly dolog ez, nem játék, nem szabad félvállról venni.

Nálam is volt ilyen elbizonytalanodás a kezdet kezdetén. Én videókat, fotókat néztem halálos motoros balesetekről. Az egyiken egy srác lógott ki bukósisaknál fogva egy kamion hátsó ajtajából… Az akkori párom meglátta, hogy mit nézek, és még meg is jegyezte, hogy bizony, ez veled is megtörténhet. Minden rosszallás nélkül.

Akkor még el sem kezdtem a tanfolyamot, be sem iratkoztam rá. De elgondolkodtam: biztos kell ez nekem? Kellett. Most már csak annyit bánok, hogy nem sokkal korábban kezdtem el.

A srác, aki vitt egy kört a Yamaha R1-ével, most is nagyon jó barátom. Nálam ez az élmény indította el az egészet. Mondtam, ilyet én is akarok! Következő éven jogsi is lett, motor is lett. 31 voltam akkor. Abszolút 0 motoros múlttal egyből “A korlátlan”. Minden vizsga elsőre. Azóta is mondom annak a srácnak, hogy örökre hálás leszek neki azért a 10 percért.

Mi a te történeted? Miért szeretnél motorozni?

Nekem is volt már komoly balesetem – erről majd egy másik cikkben írok. Majdnem meghaltam. Kizárólag a tudásom, és a rutinom mentett meg. Na meg persze a ruhám, de ez nálam alap.

Nem is kérdés, hogy rendes motoros kabát + nadrág, bukó, kesztyű, csizma. Semmi farmer + térdvédő, sportcipő, akármilyen bukó, esetleg rövidnadrág ne adj’ isten. Sajnos, ahogy sok helyen véleményeket, kommenteket olvasok, már ezek is a trükkök közé tartoznak lassan, mert nem “menő” normálisan felöltözni.

Pedig nem szabadna kérdést csinálni belőle. Remélem neked már van megfelelő felszerelésed! Előbb-utóbb el fogsz esni, valószínűleg már rutin alatt is, és nem mindegy, hogy utána felpattansz, leporolod magad, vagy hetekig nyalogatod a sebeid.

Azt mondják, kétféle motoros van: amelyik esett már, meg amelyik fog. Ez igaz is. Aki azt állítja, hogy nem, az hazudik. Mert az állásában eldőlést nem menő bevallani. Szóval számíts rá, hogy ez bármikor megtörténhet, és nem vagy sérthetetlen. Meg fogsz sérülni. De nem mindegy, mennyire, ha rendesen be vagy öltözve.

 

Folyt. köv.

Lepd meg a szerelmed egy páros motoros karkötővel Valentin napra!

Tagama

Tagama

2005-ben szereztem A korlátlan jogosítványt, azóta 4 motor, és 250+ezer km van mögöttem. Könnyed, gurulgatós kezdetek után most már évente minimum 30.000 km-t közlekedem motorral, esőben-sárban, napfényben-nyárban, hóban-fagyban. Rengeteg tapasztalatom van, amit szívesen osztok meg bárkivel, aki elfogadja az ebből fakadó jótanácsokat.

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x