EseményekHírekMotorverseny

Dakar 2024: Egy új lépés a jövő felé

Dakar 2024 Szaúd-ArábiaA Dakar-rali szervezői francia és spanyol versenyzőket hívtak meg Château-Lastours-ba, hogy a regisztrációk megnyitását ünnepeljék, és bejelentse a 46. kiadás nagyvonalait, amely új verseny- és technológiai szempontokat tartalmaz majd.

  • A rali ötödik kiadása Szaúd-Arábiában 2024. január 5. és 19. között kerül megrendezésre, az ezeréves AlUla városából indulva, az országot az Üres Negyed irányába átszelve, és a Vörös-tenger partján fekvő Yanbu városában ér véget.
  • “A kihívás ugyanolyan ijesztő lesz, mint tavaly januárban” – figyelmeztet David Castera versenyigazgató, aki hatalmas dűnékkel tarkított szakaszokat ígér a versenyzőknek, ahol az átkelés technikai kihívásaihoz navigációs nehézségek is társulnak majd.
  • Egy új szakaszformátumot is létrehoztak: a “48 órás CHRONO STAGE” szakaszon a megállásra (16 óra) időkorlátot szabnak, mielőtt másnap reggel 7 órakor újra útnak indulnának, hogy teljesítsék az útvonalat.
  • A Dakar Future program részeként a Mission 1000 művelet lehetőséget kínál a konstruktőröknek, hogy innovatív technológiákkal rendelkező járműveket teszteljenek a Dakar terepén: naponta több mint száz kilométert, és teljesítményüket egy óriási laboratóriumban értékelik.

ALULA CAMP: RANDEVÚ A TÖRTÉNELEMMEL

A Dakar-versenyzők a 2020-ban Szaúd-Arábiában megrendezett rali első kiadásán fedezték fel az AlUla csodáit. Ezúttal azonban még jobban elmerülhetnek az ezeréves régészeti lelőhelyek hangulatában: a rajttábor elvét, amely a tengerparti változatban óriási sikert aratott a versenyzők körében, most kiterjesztették a sivatagra is, a biwak a nabataiak által épített fenséges templomok közelében található. Az idők próbáját kiálló épületekből merítve inspirációt, ez a tökéletes módja annak, hogy kaland- és felfedező üzemmódba kapcsoljunk, mielőtt nekivágnánk a több ezer kilométeres útvonalnak.

1 PROLÓG, 12 SZAKASZ, 14 VERSENYNAP

A versenyzők ellenálló képességét feltáró, kiadást követően a Dakar 2024 hangulata ugyanúgy tiszteletben tartja majd a kihívással kapcsolatos elvárásokat. Az útvonalat, amely 5000 km-nek megfelelő távolságot tesz majd meg, különleges szakaszok tarkítják a szaúdi terület felfedezésére, 60%-ban teljesen új területeken. Összesen kilenc bivakot alakítanak ki egy nagy, nyugat-keleti irányban futó szakaszon, amely mindkét irányban átszeli az útvonalat, és a Vörös-tenger partján fekvő Yanbu városában ér véget.

48 ÓRÁS KRONO SZAKASZ: A MOTOROK AZ ÁGYÚDÖRGÉSNÉL LEÁLLNAK.

Ez egy új szakaszformátum, amelyet két napon keresztül versenyeznek, egy maratoni szakasz megkötéseivel, bár a versenyzők az esti órákban segíthetnek egymásnak. Ezúttal azonban nem lehet majd kantin vagy javítótársak között választani, mivel a versenyzők és a legénységek nyolc különböző bivakra oszlanak szét.

Amikor az órák 16 órát ütnek, minden járműnek meg kell állnia a következő bivaknál, amelyikre rátalál. Mivel a versenyzőknek nincs kapcsolatuk, és így nem látják a riválisok teljesítményét, letáboroznak, és másnap reggel 7 órakor újra elindulnak, hogy teljesítsék az útvonal hátralévő szakaszát. Az összeszámlálás a mintegy 600 kilométeres speciális szakasz után történik.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

ÜRES NEGYED: KÉT KÜLÖNLEGES NAP

Az Empty Quarter hatalmas sivataga lesz a helyszíne a teljesen új “48H CHRONO STAGE” versenynek, amelynek különleges formája meghaladja az első szakaszra előírt időkorlátot. A terep különösen alkalmas két különálló pálya kialakítására, az egyiket a motorkerékpárok és quadok, a másikat pedig az autók és teherautók számára.

Ezért az FIA élcsapatai nem látják a kétkerekűek által hátrahagyott nyomokat, és tehetségük alapján kell navigálniuk. Az előző kiadásban bevezetett, a motorkerékpáros szakasznyitóknak járó “bónuszok” rendszerét is alkalmazni fogják.

DAKAR KLASSZIKUS, 4. FELVONÁS

Az úttörők korszakára való hivatkozás vezetett a Dakar Classic létrehozásához a 2021-es szezonban. Az 1980-as és 1990-es évek járművei visszatérhettek a Dakar-pályákra egy szabályossági kihívás keretében, amely 23 autót és teherautót vonzott a koncepció megnyitójára.

Mostantól kezdve a formátum körülbelül 100 legénységre korlátozódik, akik mindannyian örömmel osztoznak a történelmi járművek és azok restaurálása iránti szenvedélyükben. René Metge és Jacky Ickx Porsche 911-esének másolatai, Ari Vatanen 205-ös Peugeot-ja és Jan De Rooy duplafülkés DAF teherautója mind új életre kelnek a Dakar Classic-on.

Őfelsége Khalid Bin Sultan Al Abdullah Al Faisal herceg, a Saudi Motorsports Company és a SAMF elnöke így nyilatkozott:

“Nagyon örülök, hogy a Dakar visszatér Szaúd-Arábia az ötödik egymást követő évben. Ez a tekintélyes rali mára egy nagyon áhított éves hagyománnyá vált, amely bemutatja a Szaúd-Arábiai Királyság megbecsült helyzetét és figyelemre méltó rangját a motorsport világában.

A Dakar Szaúd-Arábia ékszere, amely a kiváló és sokszínű sportnaptárunkat díszíti, és megszilárdítja nemzetünk helyét a globális motorsportesemények élvonalában. Az esemény megtestesíti ambiciózus terveinket, hogy további fejlesztéseket és eredményeket érjünk el a sportágazatban, lépést tartva a Királyság általános fejlődésével és vezető szerepével a különböző ágazatokban, például a turizmusban. Egy olyan jelentős globális esemény, mint a Dakar Szaúd-Arábia, továbbra is tükrözi a Királyság erős elkötelezettségét a sportélet fejlesztése iránt, ami a térségben és azon túl is vezető modellé teszi; a sportcsillagok célpontjává, és a motorsport otthonává világszerte.”

Őfelsége Khalid herceg hozzátette: “Ma, amikor leleplezzük a Dakar Szaúd-Arábia ötödik kiadásának részleteit, alig várjuk, hogy új fejezetet írjunk a Dakar-rali útjának a Királyságban. Reméljük, hogy megerősíthetjük a Királyság méltó pozícióját, mint a világ legrangosabb rallye-jának ideális otthonát.

Alig várjuk, hogy a világ minden tájáról érkező vendégeket üdvözölhessük, hogy élvezhessék ezt a kivételes versenyhangulatot a Királyság területén. Ezáltal ismét megmutatjuk a világnak azt az egyedülálló szépséget és változatos tájakat, amelyek megtestesítik a Szaúd-Arábiai Királyság pompáját.”

DAKAR FUTURE MISSION 1000: A HOLNAP ENERGIÁI

Miközben a TU kategória tovább fejlődik, és a bioüzemanyagok egyre nagyobb teret nyernek, a dekarbonizáció területén a leginnovatívabb technológiáknak egy párhuzamos kihívás keretében kell megmutatniuk, hogy mit tudnak. A résztvevő járművek minden nap egy körülbelül 100 kilométeres útvonalon indulnak el, amely nem azonos a hivatalos útvonallal, de hasonló nehézségekkel jár.

Kísérleti jelleggel csak a legkevesebb üzemanyagot fogyasztó energiaforrások vesznek részt a Mission 1000-ben: hidrogén, 100%-ban elektromos vagy hibrid motorok, minimális mennyiségű bioüzemanyaggal a fedélzeten.

Nincsenek nyertesek, nincsenek vesztesek. Bár a Mission 1000 résztvevői végül egy valódi versenybe is bekerülnek. Kezdetben meghívást kapnak egy teljes körű tesztelésre, hogy az autógyártók minél több információt gyűjthessenek. A műszaki megbízhatóság, az energiafogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás szempontjából nyújtott teljesítményüket azonban egy szakértői testület fogja értékelni.

Az FIA és a FIM által támogatott projektben várhatóan mintegy tíz jármű – motorkerékpárok, személygépkocsik és teherautók – vesz majd részt. Minden este találkoznak majd a bivak egy kijelölt területén, amely energiafüggetlen, de mindenki számára nyitott lesz, hogy minél több beszélgetést ösztönözzenek a témáról.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük