Hírek

A fagyi visszanyal – Trump kereskedelmet védő intézkedései külföldre kényszerítik a Harley-t

trump harley 01Trump őrjöng. Az általa indított kereskedelmi harc miatt magára haragította a Harley-t, mely válaszul kimenekíti a gyártás nagy részét az USA-ból.

Az 1903-as alapítású motorkerékpár gyár már korábban is gyártott motorokat Amerika határain túl. Gondoljunk csak az indiai kezek által készült Street 500 és a 750 modellekre. Amerika megosztó személyiségű, és egyedi frizurájú elnöke most olyan döntést hozott, ami senkinek sem jó.

Trump 25 százalék mértékű adója elérte a Harley-Davidson üzleti területeit is, így ha a cég nem akar lehetetlen helyzetbe kerülni, mihamarabb külföldi helyszínekre kell költöztetnie a gyártást, ami minden modellt érinthet.

Az adóval kapcsolatos bejelentések előtt a Harley már egy thaiföldi gyárat is felhúzott, azt várván, hogy a kedvezőbb körülmények között zajló gyártás nagyobb profitot hoz majd. Miután a bejelentették a további termelés kihelyezést, Trump kiakadt, és csak kifogásnak kiáltotta ki azt, hogy a motorgyár felhúzta az orrát a magas adón, mivel szerinte amúgy is költözött volna.

Mint az korábban már médiaszerte ismeretes volt, Trump extra vámokkal sújtotta az EU-ból érkező acél és vas alapanyagokat. Intézkedésére hamar megkapta a választ is, miszerint az Európai Unió cserébe 25% büntetővámmal terhel sok amerikai terméket, többek között a Harley-Davidson által gyártott, méltán híres motorokat is.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Mivel a Harley legnagyobb piaca az Egyesült Államok után Európa, a cégnek mindenképp lépnie kellett. Ezt még az is indokolja, hogy a japán gyártók a közeljövőben nagyobb szerepet kapnak az EU-s piacon, így nem tudnák velük felvenni a versenyt.

Donald Trump és a Harley-Davidson nagy barátok voltak, de most ez a jó kapcsolat elmérgesedett. A Harley többé lehet, hogy nem lesz igazi amerikai brand? Reméljük, ez nem következik be. Az, hogy a motorok nagy része, vagy a gyártási folyamatok zöme kihelyezett gyárakban történik majd, még nem lenne baj. De mi lesz vajon a minőséggel? Vagy épp mennyire fogja zavarni a HD fanatikusokat az, hogy ázsiai gyártású lesz szeretett gépük. A válaszokat a jövő hozza majd meg. Drukkolunk, hogy még sokáig hozzák a megszokott minőséget és az életérzést, amit a márka nyújt.

Addig Trump jobb, ha magával hordja a Jessie Jamest-től kapott díszes 1911-es Coltját, mert az eddig nagy barátsággal őt tisztelő motorosok személyében elég sok új ellenséget szerzett.

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük