Hírek

A vörös szín fokozza az erőt és a sebességet

harley davidson custom 1995 motorcycles 5Az Emotion legutóbbi számában megjelent tanulmány kiderítette, hogy ha az emberek vörös színt látnak, reakcióik gyorsabbak és erőteljesebbek lesznek, ráadásul tudat alatt.

Az eredményeket hasznosíthatják például a sport és más tevékenységek területén, ahol szükség van az erő és sebesség rövid ideig tartó, intenzív megjelenésére. A szerzők azonban figyelmeztettek arra is, hogy a szín energetizáló ereje csak rövid ideig tart.

„A vörös fokozza a testi reakciókat, mert veszélyjelzésnek fogjuk fel”

„Az emberek elvörösödnek, ha mérgesek, vagy támadásra készülnek. Ezt mások is észreveszik, és tudják azt is, mit jelent.” – magyarázta a társszerző, Andrew Elliot, a Rochesteri Egyetem pszichológus professzora.

A fenyegetés azonban kétélű kard, állította Elliot és a másik szerző, Henk Aarts, az Utrechit Egyetem pszichológus professzora. Az extra energia mozgósítása mellett „a fenyegetés hatására aggodalom is felléphet, elvonhatja a figyelmet a feladatról, az ember belefeledkezik a vészhelyzetbe, melyek mind igénybe veszik a mentális erőforrásokat.”

Korábbi színkutatásokból kiderült, hogy a vörös szín nem kívánt eredményre vezethet a tanult feladatok végzése során: a vörös színű mezt viselő sportoló ellenfelei esélyesebbek a vereségre; a dolgozat előtt vörös szín nézegetése gyengébb eredményekhez vezetett. „A színek sokféleképpen hatnak ránk az összefüggéstől függően.” – magyarázta Elliot, akinek kutatásából az is kiderül, hogy a férfiak és nők miként vonzódnak az ellenkező nem képviselőihez tudat alatt, ha az vörös színt visel. „Ez a szín messze a tudatosságunk radarja alatt repül.” – mondta.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A tanulmány diákok reakcióját mérte meg két kísérlet során. Először egy fém kampót kellett kézbe venniük, miután szürkével vagy pirossal írt sorszámukat hangosan felolvasták egy papírról. A másik kísérletben 46 főiskolást kértek meg, hogy domináns kezükkel szorítsanak meg egy fogantyút amilyen erősen csak lehet. Eközben egy számítógép képernyőjéről a „szorítsd” szót olvasták kék, vörös, narancs vagy szürke háttérrel. Mindkét esetben a vörös szín jelentősen növelte a kifejtett erőt. A felhasznált színek árnyalata, fényessége és intenzitása egyforma volt, hogy a hatásuk közti eltéréseket nem befolyásolhassa más tényező.

Olvasd az eredeti helyen

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük