fbpx

A Pin-up királynő, Bettie Page!

betty page 07A világ talán legismertebb és legtöbbet fotózott pin-up girl-je az 1950-60-as évek Amerikájából elindult Bettie Page. Joggal nevezzük őt A Pin-up Királynőnek, hiszen egyéniségével, attitűdjével és megjelenésével rengeteg újdonságot hozott korába, és az elkövetkezendő évtizedekben egyaránt.

Mondhatjuk azt, hogy szinte nem volt férfimagazin, ahol ő ne szerepelt volna sőt. A Playboy 1955-ös évfolyama személyében egy olyan Playmate-tel indult, mely sokban különbözött, és sokban hasonlított is Marilyn Monroe-hoz, a legelső Playboy modellhez. Ő volt Bettie Page. A januári számban szerepelt, mint a hónap Playmate-je, meztelenül, egy mikulássapkában. Képei a későbbiekben is megjelentek a Playboyban. Hugh Hefner akkoriban azt nyilatkozta, hogy Bettie a kedvence: ”Van egy elegáns ártatlansága, mely egyszerre kortárs, provokatív és nosztalgikus.” .

Bettie, akárcsak Marilyn, kisvárosi lány volt egy jó adag ártatlansággal, mely az érintetlenség érzetét keltette a meztelenség és szexualitás mellett. A nagy különbség kettejük között, hogy míg Marilyn Hollywood topjába tartozott, addig Bettie sokkal alacsonyabb nívójú helyeken pózolt: fotóklubokban, nudie magazinokban, és olcsó, fekete-fehér printeken.

Bettie 1923 Április 22-én született Tennessee-ben, Nashville-ben Walter Roy Page és Edna Mae Pirtle második gyermekeként. Az 1950-es éveket megelőzően Bettienek már volt pár kisebb szereplése modellként és színpadon is. Egyik évben Coney Island egyik strandján találkozott a rendőrként dolgozó hobbifotós Jerry Tibbsel. A férfi felajánlotta Bettienek, hogy készít róla portfóliót a stúdiójában. Ebből a sorozatból pár kép megjelent a Harlem Newspaper címlapján.

Bettie karrierje ekkor kezdett el felfelé ívelni: pózolni kezdett amatőr „ kamera kluboknak”, majd később Robert Harrison által feltűnt a különböző híres cheesecake magazinokban, mint pl. az Eyeful, vagy a Titter. A Jerry Tibbsel való első fotózása során tanácsolták neki, vágasson frufrut, mert nagyon magas és markáns a homloka. Megfogadta a tanácsot, és ebből alakult ki a híres és legendás frizura, amit mindig viselt.

A férfimagazinokon és a Playboyon kívül megjelent még postán rendelhető képeken, reklámokban, címlapokon. A legalább 50 rövidfilmen kívül táncolt egy három részes burlesque filmben is. Egyszer szerepelt egy maghallgatáson Hollywoodban, de produkcióit sosem fogadták el, mert sosem volt hajlandó a szereposztó díványra feküdni. New Yorkban kezdett színészetet tanulni, és szerepelt pár Broadwayon kívüli műben, és TV showkban egészen 1957-ig, amikor kivonta magát a közéletből és egyszerűen eltűnt.

Gyönyörű formái, édes mosolya, csillogó szemei és különleges, fekete frufrus frizurája miatt legendája egyre csak nőtt az elmúlt évtizedekben. Bettie képei rengeteg embert inspiráltak: művészeket, designereket, írókat, BDSM rajongókat, és a közönséget. Bettiet nagyon sok művész örökítette meg. Készültek róla életnagyságú, részletes festmények, ábrázolták fantasy figuraként, sokféle egyéni, elképzelt szituációban, és a The Rocketeer című képregényében Bettie volt a főhős. A festőkön kívül megannyi zenekart is inspirált, mint például a BR5-49 től a Bettie Page című szám, amely Bettie egyik személyes kedvence is volt.

1992-ben, sok évtizedes misztikum után fény derült rá, hogy Bettie még mindig él, csak magánéletet akart élni. Élvezte, hogy rengeteg rajongója van, interjúkat adott, de fotózni nem engedte magát, mert azt szerette volna, hogy mindenki úgy emlékezzen rá és úgy lássa őt, amilyen az 50-es években volt. 2005-ben film készült életéről „The Notorious Bettie Page” címmel, amit a torontói filmfesztiválon mutattak be.

A Pin-up Királynő, a „Dark Angel”, a szexszimbólum 2008. december 11-én, 85 éves korában hunyt el, Los Angelesben. Ismét eltávozott egy legenda világunkból, maga mögött hagyva megannyi emléket, alkotást, és az ‘50-es évek szexuális forradalmát. Alakját azonban sosem feledjük, hiszen Bettie Page a motoros kultúrában is jelen van – tetoválásokról és motorfényezésekről köszön vissza nap mint nap.betty page 01betty page 02betty page 03betty page 04betty page 05betty page 06betty page 08betty page 09betty page 10betty page 11betty page 12betty page 13betty page 14betty page 15betty page 16betty page 17betty page 18betty page 19betty page 20betty page 21

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x