KiemeltMotorokMotortesztek

A „nagyok” játéka: Honda CRF1100L Africa Twin Adventure Sports 2023

Honda CRF1100L AFRICA TWIN ADVENTURE SPORTS 2023Ha van olyan vas, ami a motoros társadalom nagy százalékának fantáziáját megmozgatja, az biztosan a Honda CRF1100L Africa Twin Adventure Sports modellje. A világszerte népszerű motor 2023-ban ismét új formát öltött, bár az alapok maradtak a jól bevált, régi paraméterek.

Nem túlzás azt állítani, hogy 1988-as megjelenése óta az Africa Twin népszerűsége töretlen és ezt a hullámot meglovagolva a Honda tesz róla, hogy időről-időre megújuljon a méltán népszerű modell.

Az eredetileg Dakar Rallyra szánt Africa Twin kezdetben még csak 650 köbcentis változatban létezett, azonban az idők során fokozódó népszerűsége indokolttá tette az erősebb verziókat is. Az első megjelenés óta azonban már nem csak terepen találkozhatunk a CRF-család különböző változataival, hiszen kiemelkedő teljesítménye ellenére rendkívül könnyen kezelhető, elsőrangú futóműve pedig aszfalton és terepen is kiválóan helytáll.

A 2023-as modell már egy 1084 köbcentis erőforrással rendelkezik, melyhez helyzetérzékelővel társított kipörgésgátló (HSTC), kanyar-ABS, egykerekezés-gátló, valamint hátsókerék-emelkedést gátló elektronika társul. Mindezekkel felszerelve a könnyű és biztonságos motorozás garantált, a dupla kuplungos váltó (DCT), pedig a motor dőlésszögét is figyelembe veszi a fel-, illetve visszakapcsoláskor.

Felsorolni is nehéz, mi mindent foglal magában az alapfelszereltség, de csak hogy néhány példát kiemeljek, az alapáras modell részei a LED kanyarfényszóró, a sebességrögzítő (tempomat), a markolatfűtés és az USB-aljzat, ami nagyban segíti a navigáció nyomon követését.

Honda CRF1100L AFRICA TWIN ADVENTURE SPORTS 2023

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A három menetüzemmódot kínáló DCT váltó már 2018 óta elérhető az Africa Twin felszereltségében, melyet kézi gyorsváltó egészít ki a lehető legdinamikusabb motorozás érdekében. Bár végtelen beállítási lehetőségeinek köszönhetően megtalálhatjuk a legideálisabb paramétereket, azért néha napján előfordul, hogy hirtelen kell le- vagy felváltani és ilyenkor szó szerint csak a kisujjunkat kell mozdítani.

A magam részéről a kézi váltót előnyben részesítem az automata rendszerrel szemben, viszont a Honda tényleg mindent megtett annak érdekében, hogy minél simulékonyabb legyen a kapcsolat gép és vezetője között.

Az ülésmagasság kifejezetten a magasabb növésű sofőröknek kedvez, adódik ez abból is, hogy az eredetileg rallyra szánt Africa Twin-nek a komolyabb terep kihívásokkal is meg kellett küzdenie. Ennek köszönhetően rendkívül kényelmes nem csak ülő-, de álló helyzetben is a motorozás, mert még így is kényelmesen el lehet érni a kormányt.

 

Lapozz a folytatáshoz!

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük