fbpx

A Honda megteremti az egyensúlyt – Kezdők álma, vagy épp rémálma az új technika?

self balancing honda 01Az öreg motorosok fogják a fejüket a legújabb technikai megoldásokon, mivel a folyamatos fejlődés lassan kiöli a motorozás – és az autózás – lényegét, azt, hogy élvezzük gép és ember harmonikus együttműködését. Számukra rémálom a Honda vezető segédje, mely helyettünk tesz egy olyan dolgot, ami a motorozás egyik alapja. Egyensúlyoz.

 

Persze, a haladás nem állítható meg, és általában jót tesz nekünk, de van egy határ, amit ha túllépünk, az élvezet köddé válik, és simán csak utasok leszünk a jövő járműveit használva. Akit az út éltet és nem a célba jutás, az nehezen fog megbarátkozni a változással. Jó az elektromos hajtás, de sokak számára nem vonzó. Dupla kuplung? Akkor miért nem robogózol cimbora? Mi jön még? Önvezető motor? Na ne már!

Utóbbi létrejöttéhez elég nagy lépés a Honda nem rég bemutatott vezető asszisztense, mely kiküszöbölhet néhány, a motorozás során ránk leselkedő veszélyt, és amellett, hogy a városi közlekedést is kényelmesebbé teheti, még az eldőlésből származó károktól is megóv.

Az újítás nem bonyolult, nagy helyigényű giroszkópot használ az eredmény elérése érdekében, hanem egy, a kormánynyaknál beépített, bonyolult, ám kisméretű, nem feltűnő szerkezet lép működésbe, midőn a motor sebessége az 5 km/h alá esik. A szemléltető videón jól megfigyelhető, hogy hogyan mozdul el az első futómű annak érdekében, hogy a motor megtartsa függőleges pozícióját.

Ha láttál már kereszteződésben, forgalomirányító lámpánál bringást, aki úgy várja a zöldet, hogy közben nem rakja le a lábait, hanem egyensúlyozza a drótszamarat, akkor tudni fogod, miről is van szó. Ez az új kütyü épp ezt teszi. Lássuk, kik számára lesz álom a cucc.

Nos, meglehetősen sok esetben hasznos kiegészítője lehet a motorozással még csak ismerkedők számára. A motoros oktatás mindenképp imába fogja foglalni a tervezők nevét, mert sokkal kevesebbet kell majd költeniük a kezdők által okozott károk javítására. Kérdés, hogy ha megszokja a tanonc, hogy besegít a gép, később hogyan fogja megtanulni a motor kezelését rendesen? Lehet, hogy már csak vezető asszisztenssel felszerelt gépet fog csak vezetni?

Azok a motorosok, akik valamely módon korlátozva vannak abban, hogy kétkerekű motort vezessenek, szintén jó hasznát veszik majd. Eddig a legtöbben trikeokra, vagy oldalkocsis motorokra voltak kénytelenek ülni, ha szenvedélyüknek hódolni akartak, ami lássuk be, teljesen más, mint két keréken tépni. Most ez az akadály elhárult.

Nagy segítség továbbá azon motorosok számára, akiknek gondot okoz egy-egy motorkerékpár súlya, magassága, de nem szeretnének lemondani kedvencükről egy könnyebb, vagy épp alacsonyabb vásárlása miatt, hogy így tegyék a közlekedésüket biztonságosabbá. Nekik a meredek, lejtős helyeken való parkolásban is besegít az asszisztencia, így nem lesz olyan terep, ahol ne tudnák kényelmesen függőlegesbe hozni a paripát.

A rutinosabb tulajok is hasznát veszik majd, mivel egy szűk garázsban sem kell többé küzdeni a motortologatás közbeni egyensúlyozással, mivel a rásegítésnek hála, az magától tartja majd a függőleges pozíciót, így csupán tolni kell és a legkisebb helyen is sérülés nélkül lehet majd pihentetni. Az, hogy az új találmány mikor lesz elérhető a piacra dobott Hondákon, még a jövő zenéje. Tekintve, hogy sokak számára nagy segítség lesz, reméljük, minél hamarabb. Az old school motorosoknak továbbra is érdektelen lesz ez a technika is, mert nem hagyják majd, hogy a lényeget elvegyék tőlük, ami nem más, mint a motorozás élménye.

Mentés

Mentés

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán, diplomamunkámat "A Magyarországon kapható motorkerékpármárkák image és a vásárlói attitűdök" címmel írtam. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 vote
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x