fbpx

A drága motoros albumok

konyvek1025Csodálkoznék, ha még nem kapta volna meg minden második motoros rocker valamilyen alkalomból a tudtommal már nálunk is elérhető Choppers – Heavy Metal Art című albumot. Nekünk a 2005-ös kiadás van meg, de láttam már más színű borítóval is könyvesboltban, tehát lehetséges, hogy évente megjelenik. Ha netán valakinek mégsincs még meg, javaslom a beszerzését. Azoknak a motorosoknak, akiket érdekelnek a motorépítések és a híres motorépítők munkássága, kötelező „olvasmány”!

A mi kiadásunkban a valószínűleg csak amerikában ismert néhány építő mellett olyan nagy nevek szerepelnek, mint a nemrég elhunyt Indian Larry, a német Fred Kodlin, vagy Arlen Ness. Mindegyikükről olvashatunk pár sort (angolul), és több oldalon keresztül nézegethetjük az általuk épített motorokat, amikről sajnos csak annyit tudunk meg, hogy pl. merev vázas, egy felújított Shovelhead blokk hajtja, és 2003-ban fotózták. Tehát végül is a könyv a fotósról Michael Lichterről szól.

A „Young Guns” fejezetben az utóbbi néhány évben (amerikában) befutott motorépítőknek is jut jó néhány oldal. Közülük nem maradhatott ki „lányokálma” Billy Lane sem, ahogy a vérfrissítést jelentő, kétszeres motorépítő világbajnok, kanadai Roger Goldammert sem felejtették ki a felsorolásból. Rajtuk kívül van néhány itthon még ismeretlen név is az albumban, akikre talán jó lesz odafigyelni, de az is lehet, hogy csupán a könyv készítőinek amerikai patriotizmusa miatt kerültek bele. Ez utóbbi hozzáállás egyébként itthon is követendő példa lehet!

konyvek1020Az utolsó album, amit még meg kell említenem, szintén amerikai. A Harley-Davidson című, több mint ötszáz oldalas albumot négyen szerkesztették. Mivel a szövegek korábban már megjelent írásokból (könyvekből és szakfolyóiratokból) származnak, a tartalom több mint kielégítő. Szó esik a márka történetéről, a márka modelljeiről bemutatókkal és tesztekkel, versenyekről, és a „harlis” életérzésről is.

Talán nem tévedek nagyot, ha kijelentem, hogy a drága albumok piacát az amerikai legenda uralja. Az elmúlt száz évben kidolgozott professzionális PR tevékenység, a vélhetően hatalmas anyagi háttér és az pátosz, ami ezeknek köszönhetően körülveszi ezt a márkát, mára már esélyt sem arra, hogy a tulajdonosok hibázzanak. Ha belegondolunk, vehetünk bármilyen motoros könyvet, előbb-utóbb szóba kerül a Harley-Davidson. Talán egyedül a KRESZ könyv nem említi sehol sem… konyvek1023konyvek1024konyvek1028konyvek1029konyvek1031konyvek908konyvek909

Lepd meg a szerelmed egy páros motoros karkötővel Valentin napra!

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x